Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πρόσωπα - υπουργός με ευαισθησίες :: 18-01-2003) 

ΕΣΤΕΛ ΜΟΡΡΙΣ

Πρόσωπα Υπουργός με ευαισθησίες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εστέλ Μόρρις. "Δεν ήθελα να γίνω πιο χοντρόπετση…"

"Αγαπητέ Τόνυ", έγραψε στις 23 Οκτωβρίου στον πρωθυπουργό η υφυπουργός Παιδείας Εστέλ Μόρρις. "Γράφω για να επιβεβαιώσω την επιθυμία μου να παραιτηθώ από τη θέση του υφυπουργού". Ο λόγος, εξηγούσε, ήταν ότι η δράση της δεν ήταν αποτελεσματική, ιδιαίτερα στη διαχείριση του υπουργείου της και στις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης. Ο αντίκτυπος της επιστολής ήταν άμεσος και ισχυρός. Μια γυναίκα, που ουδέποτε ήταν από τις… "σοπράνο" της κυβέρνησης, εντυπωσίασε με μια απλή παραδοχή. Πως παραιτείται επειδή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δουλειά. Περισσότερο από δύο μήνες μετά, η Εστέλ Μόρρις έδωσε την πρώτη - μετά την παραίτηση - συνέντευξή της στην "Γκάρντιαν". "Αισθάνομαι πολύ άνετα με την απόφαση που πήρα", τόνισε σ' αυτή. "Φυσικά υπάρχουν πράγματα από τη δουλειά που μου λείπουν, αλλά τίποτε μέσα μου δεν μου λέει πως πήρα λάθος απόφαση".

Είναι άνθρωπος, εξηγεί, και δεν ήθελε να χάσει αυτή την ιδιότητά της στο όνομα της πολιτικής εξουσίας. "Δεν ήθελα να γίνω πιο χοντρόπετση, υπήρχαν κομμάτια του εαυτού μου που δεν θα επιζούσαν αν συνέχιζα σ' αυτό το κλίμα". Και το κλίμα πέρυσι το φθινόπωρο ήταν βαρύ για την υφυπουργό, τόσο στο υπουργείο, καθώς δεν είχε καταφέρει να εκπληρώσει κάποιους στόχους που είχε θέσει, όσο και στις σχέσεις της με τον Τύπο, που έγραφε ότι τα παιδιά της αδελφής της φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο και αναρωτιόταν… γιατί η υφυπουργός δεν παντρεύτηκε ποτέ.

Δεν είναι πως πιστεύει ότι αντιμετωπίστηκε χειρότερα απ' ό,τι αντιμετωπίζονται άλλοι πολιτικοί, είναι ότι "δεν έβλεπα φως στην άκρη του τούνελ". Αν έμενε, τονίζει, φοβάται πως θα έπρεπε να θυσιάσει εκείνα τα κομμάτια του εαυτού της που της έδιναν το κουράγιο να προχωρεί ως πολιτικός. "Οι επικρίσεις με πληγώνουν και δεν θέλω να πάψουν να με πληγώνουν επειδή αυτό θα σημαίνει πως έχω κλείσει τα αισθήματά μου και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής".

Για την Εστέλ Μόρρις, η εμπειρία της φανερώνει τη διάλυση της τριμερούς σύμπραξης ανάμεσα στους πολιτικούς, τα μέσα ενημέρωσης και τους ψηφοφόρους. Τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί βρίσκονται σε δύο μπούνκερ, χωρισμένοι από μια τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ ο υγιής σκεπτικισμός της κοινής γνώμης μετατρέπεται σε "ανθυγιεινό κυνισμό". Τα μέσα ενημέρωσης, επισημαίνει, "κάνουν τον κόσμο να αισθάνεται πως το πολιτικό μας σύστημα είναι διεφθαρμένο, ενώ δεν είναι". Αλλά και οι πολιτικοί, προσθέτει, πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να παραδέχονται τις αποτυχίες τους, να μη φοβούνται να εκφράζουν την αβεβαιότητά τους. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, θυμάται, απάντησε "δεν ξέρω" σε μια ερώτηση και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.