Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( μπους κατά των "φυλετικών ποσοστώσεων" :: 17-01-2003) 

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Μπους κατά των "φυλετικών ποσοστώσεων"

Ξύνει παλιές πληγές η νέα υπόθεση θετικής φυλετικής διάκρισης (affirmative action), η οποία έχει φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, απασχολεί ολόκληρη την Αμερική και ώθησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να ταχθεί στο πλευρό των λευκών φοιτητών.

Πρόκειται για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σάλο στην Αμερική, καθώς τρεις λευκοί έφηβοι - αν και είχαν τις απαιτούμενες υψηλές βαθμολογίες - δεν έγιναν δεκτοί στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, λόγω της πολιτικής θετικής φυλετικής διάκρισης την οποία ακολουθεί το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, πριμοδοτώντας με επιπλέον βαθμούς έγχρωμους, ισπανόφωνους και ιθαγενείς Αμερικανούς.

Αντισυνταγματική κήρυξε, χθες, την πολιτική που ακολουθεί το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν πιστεύει ότι η θετική φυλετική διάκριση είναι σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματική. Δήλωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν άλλοι, καλύτεροι, τρόποι, με τους οποίους η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μπορεί να επιτύχει τον - αξιέπαινο - στόχο τής αυξανόμενης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια υποψηφίων που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες.

Η θέση που παίρνει, πάντως, η αμερικανική κυβέρνηση σε αυτό το θέμα δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα την έκβαση της υπόθεσης, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα εκδικάσει την υπόθεση εντός του Μαρτίου, έχει ήδη απαγορεύσει τη χρήση φυλετικών ποσοστώσεων, όταν πρόκειται για την είσοδο σε Πανεπιστήμια, και έχει επίσης αποφανθεί πως οποιοδήποτε κρατικό πρόγραμμα θετικής διάκρισης εξακολουθεί να υπάρχει θα πρέπει να εφαρμόζεται όσο πιο προσεκτικά γίνεται.