Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( να αποφεύγονται οι ακρότητες στο προσκύνημα των εικόνων :: 17-01-2003) 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Να αποφεύγονται οι ακρότητες στο προσκύνημα των εικόνων

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΙΛΗΣ

Σε αντιπολιτευτική διάθεση απέδωσε ο κ. Χριστόδουλος τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων για τον τρόπο προσκύνησης των εικόνων και των ιερών λειψάνων. Οκτώ από τους 12 μητροπολίτες-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ζήτησαν να είναι αυστηροί με τον κ. Θεόκλητο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου απέφυγε να καταδικάσει τα ακραία φαινόμενα λατρείας. Στο τέλος όμως όλοι συμφώνησαν πως πρέπει η μεταφορά και έκθεση σε προσκύνηση ιερών εικόνων και λειψάνων να γίνεται κατόπιν αδείας της Συνόδου.

Σύσταση στον Θεόκλητο

Και ακόμη να γίνει μια απλή σύσταση στον Ιωαννίνων. Έτσι στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα συνταχθεί το κείμενο το οποίο θα σταλεί στον κ. Θεόκλητο, ενώ θα εκδοθεί ανακοινωθέν για να αποφεύγονται τα διάφορα έκτροπα.

Παράλληλα θα σταλεί εγκύκλιος η οποία θα απευθύνεται προς κλήρο και λαό με την οποία θα εφιστάται η προσοχή όλων ώστε να αποφεύγονται ακρότητες.

Τα όσα είχε υποστηρίξει σε συνέντευξη του στα "ΝΕΑ" ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος χθες έφτασε στη Σύνοδο με έναν φάκελο στον οποίο, όπως είπε, είχε έγγραφες διαμαρτυρίες κατά του κ. Θεόκλητου από πιστούς. Μιλώντας στα μέλη τής ΔΙΣ, είπε πως όταν "η εικόνα ήταν στη Θεσσαλονίκη κανείς δεν μίλησε και ότι μόλις ήρθε στην Αθήνα ξεσηκώθηκε ο θόρυβος για αντιπολιτευτικούς λόγους".

Λάθη και υπερβολές

Στη συνέχεια η πλειονότητα των μητροπολιτών καταδίκασε με έντονο τρόπο τις δηλώσεις τού Ιωαννίνων, αν και παραδέχτηκαν πως έχουν γίνει λάθη και υπερβολές στην έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα εικόνων και λειψάνων. Ένας από αυτούς ζήτησε να κληθεί σε απολογία ο κ. Θεόκλητος. Αντίθετα, οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου, Πρεβέζης, Μηθύμνης και Χίου ζήτησαν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Εκτός των δηλώσεων του Μητροπολίτη Ιωαννίνων, η Σύνοδος χθες συζήτησε και επί του νομοσχεδίου για την εκκλησιασιαστική εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτό, οι τέσσερις εκκλησιαστικές σχολές αναβαθμίζονται. Οι πτυχιούχοι των σχολών αυτών δεν θα μπορούν να διορίζονται στη Μέση Εκπαίδευση, θα μπορούν όμως να εκλέγονται μητροπολίτες (μέχρι σήμερα εκλέγονταν οι πτυχιούχοι ανωτάτων σχολών). Το κόστος λειτουργίας των σχολών θα βαρύνει την πολιτεία.

Στο μεταξύ, και με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργηση του αβάτου του Αγίου Όρους, οι μοναχοί με ανακοίνωσή τους τονίζουν πως " επιλέγουν να διαφυλάξουν την παράδοση 1.200 ετών όπως την παρέλαβαν, για λόγους πνευματικούς, πολιτιστικούς, εκκλησιαστικούς και εθνικούς".

Υπέρ της άρσης του αβάτου τάχθηκε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Άλφα Νιουζ, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Άννα Καραμάνου.