Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στρατιές φανατισμένων παιδιών :: 17-01-2003) 

Στρατιές φανατισμένων παιδιών

Εκτός από τους ήδη γνωστούς, τα συμμαχικά στρατεύματα στον Κόλπο μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα ηθικό εφιάλτη: στρατεύματα φανατισμένων παιδιών. Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές, οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στον Κόλπο ενδέχεται να πρέπει να πολεμήσουν εναντίον μονάδων παιδιών στρατιωτών που είναι εκπαιδευμένα να στήνουν ενέδρες, να λειτουργούν ως ελεύθεροι σκοπευτές. Το Πεντάγωνο δεν έχει επίσημα σχέδια για την αντιμετώπιση των παιδιών στρατιωτών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στα αμερικανικά στρατεύματα. Ανάμεσα στα προβλήματα που αυτά τα παιδιά στρατιώτες μπορούν να προκαλέσουν, είναι να γίνουν τα αμερικανικά στρατεύματα ευάλωτα σε θανάσιμες επιθέσεις από φαινομενικά αβλαβή παιδιά - εάν δεν αντιμετωπίσουν αυτά τα παιδιά σαν να έχουν να κάνουν με κανονικούς πολεμιστές - ή να υποστούν ψυχολογικά τραύματα οι στρατιώτες που θα σκοτώσουν τέτοια παιδιά στρατιώτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων του Πενταγώνου δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στον αραβικό κόσμο η μετάδοση εικόνων όπου Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες θα σκοτώνουν παιδιά.

Σε ένα πρόσφατο έγγραφο ενημέρωσης, ο Πίτερ Σίνγκερ, αναλυτής στο Brookings Institution, σημείωνε ότι υπάρχουν έως και 8.000 τέτοια παιδιά στρατιώτες μονάχα στη Βαγδάτη. Και δηλώνει ότι, όπως συνέβη με τη χιτλερική Νεολαία, που πολέμησε στη μάχη για το Βερολίνο, τα Ιρακινά παιδιά στρατιώτες "μπορούν να λειτουργούν με αναπάντεχο και τρομακτικό θράσος".