Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καταρρίπτουν τον μύθο της ανακύκλωσης :: 15-03-2003) 

ΣΟΥΗΔΙΑ

Καταρρίπτουν τον μύθο της ανακύκλωσης

Ανακύκλωση. Οι Σουηδοί τη θεωρούν χάσιμο χρόνου και χρημάτων

Ανακύκλωση απορριμμάτων; Όχι πια. Μύθος ήταν και καταρρίπτεται, λένε κάποιοι. Αυτό που εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο θεωρούσαν χρέος τους για την προστασία του περιβάλλοντος, ίσως τελικά καταλήξει στον… σκουπιδοτενεκέ.

Σουηδοί περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν τώρα ότι η αποτέφρωση των απορριμμάτων είναι καλύτερη για το περιβάλλον αλλά και για την οικονομία απ΄ότι η ανακύκλωσή τους. Απορρίπτουν μάλιστα τη χρονοβόρο διαδικασία της διαλογής τους ως χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Οι επισημάνσεις τους έρχονται να ανατρέψουν θεωρίες δεκαετιών και βασικές ιδέες του Κινήματος των Πρασίνων και σχετικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Η Σουηδία είναι χώρα που φημίζεται για τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της, αλλά και για την προοδευτική προσέγγισή της στο επίμαχο ζήτημα. Αλλά και οι άνθρωποι που σήκωσαν το βάρος αυτής της άποψης δεν είναι τυχαίοι. Ο Βάλφριντ Πόλσον, για παράδειγμα, είναι πρώην γενικός διευθυντής της κρατικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος της Σουηδίας, ενώ άλλοι τρεις υπήρξαν διευθυντές τριών εταιρειών συλλογής απορριμμάτων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», πολλά τοπικά συμβούλια στη Βρετανία ήδη σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 50 αποτεφρωτήρες σε μια προσπάθεια να εξαλείψουν το φαινόμενο των βουνών από σκουπίδια. Οι Σουηδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτέφρωση είναι καλύτερη για το περιβάλλον, την οικονομία, αλλά και τη διαχείριση των φυσικών πόρων, καθώς οι τεχνολογικές βελτιώσεις την έχουν καταστήσει πιο καθαρή, ενώ η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περιορίζοντας την εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Η Γκρίνπις διαφωνεί. «Είναι ανόητο να λέμε ότι η αποτέφρωση είναι καλύτερη από την ανακύκλωση», είπε εκπρόσωπός της. Προφανώς, η συζήτηση έχει μόλις αρχίσει.