Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "ψαλίδι" στις απανωτές αναβολές των δικών :: 16-01-2003) 

"Ψαλίδι" στις απανωτές αναβολές των δικών

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δίκες για πλημμελήματα θα μπορούν να γίνουν στο εξής και χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων. Οι αναβολές σε κάθε υπόθεση δεν θα ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση τις δύο. Και οι εκατοντάδες χιλιάδες μηνύσεις που υποβάλλονται ετησίως, θα περνούν από το "μικροσκόπιο" εισαγγελέα και οι περισσότερες θα καταλήγουν στο αρχείο αντί για το εδώλιο…

Με νομοθετικό "πακέτο" δέκα μέτρων το υπουργείο Δικαιοσύνης επιχειρεί να δώσει ταχύτερους ρυθμούς στις ποινικές δίκες και να ξεμπλοκάρει τα ποινικά δικαστήρια από τη σωρεία υποθέσεων που εκ των προτέρων θεωρείται βέβαιο ότι θα κλείσουν με απαλλακτικές αποφάσεις, αλλά που αναγκαστικά επιβαρύνουν σήμερα το δικαστικό έργο.

Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ποινικής δικαιοσύνης θα προωθηθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή και, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φίλ. Πετσάλνικος, από την εφαρμογή του αναμένεται να μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 50% η καθυστέρηση που παρατηρείται σήμερα στην εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στο εξής: - Για κάθε μήνυση υποχρεωτικά θα προηγείται προκαταρκτική έρευνα πριν ασκηθούν ποινικές διώξεις. Σε κάθε περίπτωση που δεν διαπιστώνονται επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση αδικημάτων, οι μηνύσεις θα οδηγούνται στο αρχείο. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα απαλλάξει τα δικαστήρια από τις μηνύσεις που οφείλονται στη "δικομανία" της φυλής και επιβαρύνουν υπέρμετρα τις δικαστικές υπηρεσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υποβλήθηκαν την περασμένη χρονιά 180.000 μηνύσεις! - Στην εκδίκαση των υποθέσεων θα χορηγούνται στο εξής το πολύ δύο αναβολές, ενώ ένα δικαστήριο αντί να αναβάλει, θα μπορεί να προχωρήσει σε 8ήμερη διακοπή (προκειμένου να εμφανιστούν μάρτυρες, να αναρρώσουν ασθενείς συνήγοροι κ.ά.). - Όλες οι δίκες για πλημμελήματα θα μπορούν να γίνουν χωρίς την παρουσία κατηγορουμένου, εφόσον εκπροσωπείται από δικηγόρο. - Αρχειοθέτηση υποθέσεων, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων, θα κάνουν οι εισαγγελείς και δεν θα πρέπει πλέον η υπόθεση να οδηγείται σε δικαστικό συμβούλιο για απαλλακτικό βούλευμα. - Στους ανακριτές θα παραπέμπονται μόνον υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Το στάδιο της ανάκρισης για πλημμελήματα καταργείται. - Η προανάκριση δεν θα ξεπερνά σε καμιά περίπτωση τους έξι μήνες και η προκαταρκτική έρευνα τους τέσσερις. - Οι προεδρεύοντες δικαστές στα ποινικά τμήματα θα ορίζονται για όλο το δικαστικό έτος και όχι για κάθε μήνα, ώστε η υπόθεση να εκδικάζεται από τους ίδιους, ύστερα από αναβολή, και να μην επιχειρείται η αναβολή για να "πετύχει" ο διάδικος άλλη δικαστική σύνθεση. - Αναίρεση βουλευμάτων θα μπορεί να ζητηθεί μόνον από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι από τους αντιδίκους. - Κατά την προανακριτική έρευνα θα μπορούν πλέον να παρίστανται και οι δικηγόροι, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα πολιτών που εξετάζονται και είναι πιθανό να διωχθούν ποινικά. - Για τα αδικήματα της διακεκριμένης φθοράς, της τοκογλυφίας και της αισχροκέρδειας, τα δικαστήρια θα μπορούν να απαλλάξουν τους κατηγορουμένους εάν εκείνοι έχουν προχωρήσει σε πλήρη ικανοποίηση (αποκατάσταση ζημιών, επιστροφή χρημάτων κ.ά.) των παθόντων.