Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ερωτηματικά για την ταυτότητα του «ιού της πνευμονίας» :: 20-03-2003) 

Ερωτηματικά για την ταυτότητα του «ιού της πνευμονίας»

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Σύγχυση έχει δημιουργήσει στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως η ταυτότητα του ιού που προκαλεί τη θανατηφόρο πνευμονία. Μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει από τη νόσο 14 άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία και τον Καναδά και η ανησυχία παραμένει σε όλο τον κόσμο. Οι αρμόδιες αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν χθες ότι ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των παραμυξοϊών. Αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν το επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωση για ταυτοποίηση του ιού.

Όπως ανέφεραν μάλιστα ειδικοί Αμερικανοί επιστήμονες με τους οποίους ήρθαν σε επαφή «ΤΑ ΝΕΑ»: «Αυτήν τη στιγμή μόνο για υποψίες μπορούμε να μιλάμε». Κι αυτό γιατί η ανίχνευση του συγκεκριμένου ιού σε εκκρίματα κάποιων ασθενών δεν μπορεί από μόνη της να σημαίνει ότι βρέθηκε ο υπεύθυνος μικροοργανισμός. Ο ιός αυτός μπορεί να βρίσκεται στον άνθρωπο χωρίς να έχει προκαλέσει λοίμωξη. Δύο εργαστήρια στο Χονγκ Κονγκ και ένα στη Γερμανία βρήκαν μόρια του ιού. Ειδικότερα, μόρια του ιού βρέθηκαν σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε βρογχικά εκκρίματα του γιατρού από τη Σιγκαπούρη, ο οποίος νοσηλεύεται με πνευμονία σε νοσοκομείο της Φρανκφούρτης.

Η οικογένεια των παραμυξοϊών θεωρείται συνηθισμένη και σε αυτήν ανήκουν επίσης ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός (που προσβάλλει κυρίως τα παιδιά και προκαλεί βρογχιολίτιδα), ο ιός της παρωτίτιδας και της ιλαράς.

LINKS: * http: //www.who.int/csr/sars/en/ * http: //www.cdc.gov/ncidod/sars/