Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( σύσσωμο όχι της βουλής στον πόλεμο :: 20-03-2003) 

Σύσσωμο όχι της Βουλής στον πόλεμο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ο Απόστολος Κακλαμάνης

Σύσσωμη η ελληνική Βουλή χθες τάχθηκε κατά του πολέμου στο Ιράκ, υποστήριξε τη διευθέτηση της κρίσης με ειρηνικά μέσα, καταδίκασε τη μονομέρεια των ΗΠΑ να προχωρεί σε δράση ερήμην του ΟΗΕ, και ζήτησε τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τη συζήτηση που έγινε, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για τον πλήρη αφοπλισμό τού Ιράκ με ειρηνικά μέσα, καθώς και για τον σεβασμό στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κατά του πολέμου και υπέρ των αποφάσεων του ΟΗΕ κινήθηκαν με τις ομιλίες τους και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι, ωστόσο, άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τους έως τώρα χειρισμούς της στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κων. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς στάθηκαν ιδιαίτερα στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι «όλη η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα τεράστιο γήπεδο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά του παράνομου πολέμου» και χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση «πολιτικά και ηθικά υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό, γιατί ενώ παραδέχεται ότι ο πόλεμος είναι παράνομος έχει παραδώσει γην και ύδωρ στις ΗΠΑ». Επιτέθηκε όμως και στη Ν.Δ. καταδικάζοντας τη στάση της, επειδή προσπαθεί να πατάει σε δύο βάρκες, ενώ ζήτησε και από τον ΣΥΝ να διευκρινίσει τη στάση του.

Εναντίον των διευκολύνσεων και υπέρ της άμεσης σύγκλησης της Βουλής τάχθηκε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά τη συνάντησή του με κ. Απόστολο Κακλαμάνη.

* Τέλος, την ανησυχία του για τον κίνδυνο επαναχάραξης των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτιάδης Έβερτ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το θέμα της διασφάλισης των ελληνικών συνόρων από την επικείμενη εισροή λαθρομεταναστών.