Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τους είχαν βάλει κοριούς! :: 20-03-2003) 

Τους είχαν βάλει κοριούς!

Οι Αμερικανοί κατασκόπευαν τα γραφεία Γαλλίας και Γερμανίας

ΦΙΛΙΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Μία αθώα βλάβη στη λειτουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής έγινε η αιτία για να βγει στην επιφάνεια μία εξαιρετικά περίεργη υπόθεση κατασκοπείας με σοβαρότατες πολιτικές προεκτάσεις, που δεν αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση των ήδη δηλητηριασμένων σχέσεων Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, οι πλέον εμπιστευτικές τηλεπικοινωνίες των διπλωματικών αντιπροσωπειών έξι χωρών-μελών της Ε.Ε. (Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Αυστρίας) βρίσκονταν υπό διαρκή παρακολούθηση για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η αποκάλυψη

Το θέμα αποκάλυψε χθες η γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό», σε ένα μικρό μονόστηλο της τελευταίας σελίδας της όπου έκανε λόγο για την ανακάλυψη συσκευών παρακολούθησης στις τηλεφωνικές γραμμές των γραφείων της Γαλλίας και της Γερμανίας στο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ανέφερε, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με τη βελγική αστυνομία που διενήργησε την έρευνα, οι συσκευές είναι αμερικανικής προέλευσης διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία για την ταυτότητα των υπηρεσιών που βρίσκονται πίσω από τις παρακολουθήσεις. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εαρινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και ακόμα λιγότερες από την εκπνοή του αμερικανικού τελεσιγράφου προς τον Σαντάμ Χουσεΐν, η είδηση έσκασε με πάταγο ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση του θρίλερ που ζουν οι Βρυξέλλες εξαιτίας της κρίσης του Ιράκ. Στην ουσία το γεγονός τοποθετεί το Συμβούλιο, το νευραλγικότερο κέντρο διακίνησης εμπιστευτικών πληροφοριών και λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., στο επίκεντρο μιας τεράστιας επιχείρησης παρακολούθησης των συνομιλιών των διπλωματών, των υπουργών και των αρχηγών κυβερνήσεων των εμπλεκομένων χωρών-μελών.

Οι κοριοί, λίγοι τον αριθμό, εντοπίστηκαν στις 28 Φεβρουαρίου σ' έναν «έλεγχο ρουτίνας» που διενήργησαν στο τηλεφωνικό κέντρο του Συμβουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες ύστερα από μία απλή καταγγελία τηλεφωνικής βλάβης. Αμέσως ειδοποιήθηκαν η κρατική ασφάλεια του Βελγίου αλλά και οι υπηρεσίας ασφάλειας των εν λόγω χωρών-μελών, οι οποίες, όπως έγινε γνωστό, επέλεξαν να κρατήσουν κρυφό το γεγονός προκειμένου να εντοπιστεί ο υπεύθυνος των υποκλοπών. Σε επίσημη ανακοίνωσή του το Συμβούλιο αναφέρει ότι προσεκτική έρευνα σε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές δεν οδήγησε στην ανακάλυψη άλλων συσκευών παρακολούθησης και ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος μπορεί να εισήγαγε τις συσκευές στο κτίριο».

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου έσπευσε να διαψεύσει ότι οι αρχές που εξετάζουν το θέμα έχουν σαφή εικόνα για την πατρότητα των συσκευών, τονίζοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ένδειξη που να οδηγεί με ασφάλεια στις μυστικές υπηρεσίες της μιας ή της άλλης χώρας. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική προεδρία το πληροφορήθηκε μόλις χθες το πρωί, δηλαδή μετά τη δημοσίευση της είδησης, και ζήτησε άμεση ενημέρωση των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών-μελών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μετά τη σύσκεψη, ο Σουηδός Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Σβεν Όλαφ Πέτερσον, δήλωσε: «Μας είπαν ότι πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκες συσκευές τοποθετημένων πάνω στις τηλεφωνικες γραμμές, που ελάχιστες μυστικές υπηρεσίες είναι σε θέση να τοποθετήσουν και ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί από το 1994 που κατασκευάστηκε το κτίριο».

Όποιος κι αν ήταν, πάντως, ο ένοχος των υποκλοπών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε «εχθρική πρόθεση». Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Γ. Παπανδρέου, καταδίκασε την ενέργεια καλώντας ταυτόχρονα τους εκτελεστές της «να μη μπαίνουν σε τόσο κόπο γιατί η Ε.Ε. είναι ένας διαφανής οργανισμός, όπου οι συζητήσεις γίνονται δημόσια, τα έγγραφα του οποίου είναι ευρέως προσβάσιμα από το Διαδίκτυο».