Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( με εξωσωματική και δανεικά ωάρια τεκνοποιεί το 97% των γυναικών μετά τα 43 :: 15-01-2003) 

Με εξωσωματική και δανεικά ωάρια τεκνοποιεί το 97% των γυναικών μετά τα 43

Θεσσαλονίκη. Γραφείο Βόρειας Ελλάδας

Το 97% των γυναικών ηλικίας 43 χρόνων και άνω που αποκτούν παιδί στη χώρα μας επιτυγχάνουν τη σύλληψη με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και την αξιοποίηση δανεικών ωαρίων. Ο αριθμός των γυναικών που τεκνοποιούν σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης ή σακχαρώδους διαβήτη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί απ' αφορμή πανελλήνιο συνέδριο, που διοργανώνει η Δ' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ με θέμα "Η γυναίκα μετά τα 40", τα τελευταία χρόνια σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στη συχνότητα εμφάνισης του τραχήλου της μήτρας, ενώ ανησυχητική αύξηση παρουσιάζει η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου, δηλαδή του ιστού που επικαλύπτει την εσωτερική κοιλότητα του σώματος της μήτρας, καθώς και του καρκίνου των ωοθηκών. Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί μάλιστα το 15% - 20% όλων των περιπτώσεων του γυναικολογικού καρκίνου.

Το σεξ μετά τα 40

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο είναι η σεξουαλικότητα της γυναίκας μετά τα 40 και ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, οπότε το σεξ εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Πρόσφατη έρευνα στις χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι 8 στις 10 γυναίκες πιστεύουν πως η διατήρηση της σεξουαλικής τους ζωής είναι καθοριστική, ενώ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% θεωρούν ότι το σεξ αποτελεί σημαντική πτυχή της σχέσης τους με τον σύντροφό τους.

Ο διευθυντής της Δ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Μακέδος τόνισε ότι η σεξουαλική διάθεση στις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 καθορίζεται σε ποσοστό 20% από τις ορμόνες και 80% από άλλα, κυρίως εγκεφαλικά, αίτια.