Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι ασθενείς δεν παίρνουν φάρμακα ελλείψει εντύπων... :: 15-01-2003) 

Οι ασθενείς δεν παίρνουν φάρμακα ελλείψει εντύπων…

Ταλαιπωρία των ασθενών που έχουν ανάγκη από ορισμένα αντιβιοτικά καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), καθώς, όπως υποστηρίζεται, δεν υπάρχουν τα ειδικά έντυπα για τη συνταγογράφησή τους. Οι κινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς που χορηγούνται μετεγχειρητικά σε ουρολογικά περιστατικά ή για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ουρολοίμωξη, οι λοιμώξεις του προστάτη κ.ά. συνταγογραφούνται από τους γιατρούς σε ειδικά έντυπα και όχι σε απλό συνταγολόγιο. Αυτό προκύπτει από σχετική πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Μόνο που, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον ΦΣΑ, τα έντυπα αυτά δεν έφτασαν ποτέ στους γιατρούς, με αποτέλεσμα τα παραπάνω φάρμακα να μην μπορούν να χορηγηθούν στους ασθενείς που τα χρειάζονται. "Έχει επικρατήσει χάος, καθώς περιστατικά επείγοντα που αντιμετωπίζονται μόνο με αυτά τα φάρμακα μένουν χωρίς φαρμακευτική κάλυψη. Κι αυτό γιατί ουδείς γιατρός στην επικράτεια έχει προμηθευτεί τέτοια έντυπα ούτε γνωρίζει τον νέο τρόπο συνταγογράφησης", αναφέρεται από τον Σύλλογο.

Όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, δεν τους επιτρέπεται πλέον να εκτελούν απλές συνταγές για αυτά τα φάρμακα και επομένως δεν μπορούν να τα δίνουν στους δεκάδες ασθενείς που φτάνουν καθημερινά στα φαρμακεία τους ζητώντας τα.

Όπως ανέφερε στα "ΝΕΑ" η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Όλγα Οικονόμου, "το ζήτημα είναι προς διευθέτηση. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και με αυτόν της Αττικής ώστε το θέμα να επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την εξυπηρέτηση των ασθενών".