Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ο κύβος ερρίφθη... :: 18-03-2003) 

Ο κύβος ερρίφθη…

Με διάγγελμά του ο Μπους περιφρονεί τον ΟΗΕ και εκτελεί την ειρήνη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΡΕΝΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι γιοι του πρέπει να φύγουν από το Ιράκ σε 48 ώρες. Αν αρνηθούν να το κάνουν, αυτό θα οδηγήσει σε στρατιωτική σύγκρουση, η οποία θα αρχίσει σε ώρα που εμείς θα επιλέξουμε», είναι το τελεσίγραφο που δόθηκε στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Τονίζοντας πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες για τον αφοπλισμό του Ιράκ απέτυχαν ξανά και πως το ιρακινό καθεστώς αποτελεί απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, διαθέτοντας όπλα μαζικής καταστροφής και εκπαιδεύοντας μέλη της Αλ Κάιντα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαμήνυσε: «πριν έρθει η ώρα του τρόμου, πριν είναι πολύ αργά αυτός ο κίνδυνος θα απομακρυνθεί. Το χρέος πέφτει σε μένα…». «Πιστεύουμε στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Μπους, και επικαλούμενος τις αποφάσεις 687, 678 και 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν τη νομική κάλυψη για τη χρήση βίας κατά του Ιράκ. «Κάποιες κυβερνήσεις (μόνιμα μέλη του Σ.Α.) συμφωνούν μαζί μας στην εκτίμηση του κινδύνου αλλά όχι στην αποφασιστικότητα να ανταποκριθούμε», δήλωσε, χωρίς να τις κατονομάσει. Ο Τζορτζ Μπους αφού επανέλαβε το «όραμά του» για το Ιράκ, για μια «χώρα - παράδειγμα για όλη τη Μ. Ανατολή», απευθύνθηκε και στον ιρακινό στρατό: «Αν γίνει πόλεμος, μην πολεμήσετε για ένα καθεστώς που πεθαίνει, που δεν αξίζει τη ζωή σας… ». Υποσχέθηκε ακόμη στον ιρακινό λαό «ένα νέο Ιράκ, ευτυχισμένο και ελεύθερο». Ύστερα από το τέλος του διαγγέλματος έγινε γνωστό ότι το επίπεδο του συναγερμού στις ΗΠΑ από κίτρινο αναβαθμίζεται σε «πορτοκαλί», που είναι το δεύτερο υψηλότερο μετά το κόκκινο, λόγω του αυξημένου κινδύνου επιθέσεων κατά αμερικανικών στόχων, εν όψει του πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράκ είχε απορρίψει προκαταβολικά το τελεσίγραφο αυτό με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νάτζι Σάμπρι, ο οποίος χαρακτήρισε επίσης «ατυχή» την απόφαση του ΟΗΕ να αποσύρει το προσωπικό του από το Ιράκ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν παραδέχθηκε πως το Ιράκ είχε κάποτε όπλα μαζικής καταστροφής για να αμυνθεί κατά του Ιράν και του Ισραήλ, αλλά υποστήριξε πως δεν τα έχει πλέον.

Το τελεσίγραφο του Μπους ανακοινώθηκε αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ισπανία ματαίωσαν το σχέδιό τους να επιδιώξουν νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του πολέμου.

«Υπάρχει εξουσιοδότηση»

Με την άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η δεύτερη απόφαση του ΟΗΕ για να αρχίσει ο πόλεμος συμφώνησε χθες και ο κορυφαίος νομικός της Βρετανίας, ο γενικός εισαγγελέας λόρδος Γκόλντσμιθ, ο οποίος απεφάνθη πως «η εξουσιοδότηση για χρήση βίας εναντίον του Ιράκ υπάρχει από το συνδυασμένο αποτέλεσμα των αποφάσεων 678, 687 και 1441». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ίγκορ Ιβανόφ επέμεινε ότι οι υπάρχουσες αποφάσεις δεν δίνουν σε κανέναν νόμιμο δικαίωμα για επίθεση. Και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τερματίζοντας εβδομάδες σιωπής καταδίκασε χθες τη στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ λέγοντας πως ο πόλεμος θα είναι ένα σφάλμα που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Κόφι Ανάν έδωσε εντολή να απομακρυνθεί από το Ιράκ το σύνολο του διεθνούς προσωπικού τού ΟΗΕ. Στη χώρα έχουν απομείνει τουλάχιστον 300 εργαζόμενοι του ΟΗΕ, στους οποίους περιλαμβάνονται οι 135 επιθεωρητές και το προσωπικό υποστήριξής τους, καθώς και εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων και οι ελεγκτές των ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου. Την ώρα που οι επιθεωρητές ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν, ο επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ διένειμε - όπως αναμενόταν -στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έναν κατάλογο με 12 υποχρεώσεις, τις «βασικές εναπομένουσες υποχρεώσεις για τον αφοπλισμό», όπως αποκαλούνται, του Ιράκ.

Νωρίτερα χθες αρκετές χώρες είχαν ανακοινώσει πως κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Ιράκ και άλλες διέταξαν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό να εγκαταλείψει την περιοχή. Οι παρατηρητές του ΟΗΕ στη μεθόριο του Κουβέιτ με το Ιράκ αποσύρθηκαν.

Η Αυστραλία έκανε δεκτό το αμερικανικό αίτημα για αποστολή στρατευμάτων κατά του Ιράκ. Με δύναμη 200 ανδρών θα συμβάλει και η Πολωνία.