Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( προεκλογικό κλίμα επιδιώκει να δημιουργήσει ο κ. καραμανλής :: 17-03-2003) 

Προεκλογικό κλίμα επιδιώκει να δημιουργήσει ο Κ. Καραμανλής

ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ

Μετά την αποκήρυξη της στρατηγικής του ώριμου φρούτου, σειρά έχει ο πόλεμος… φθοράς. Συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση με αιχμές τη διαπλοκή, την ακρίβεια, την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη θα εξαπολύσει τους επόμενους μήνες ο κ. Κ. Καραμανλής. Στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση την οποία μπορούν να αναδείξουν, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανες οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Ένα ακόμα δείγμα του προεκλογικού κλίματος, που επιδιώκει να δημιουργήσει, έδωσε ο κ. Κ. Καραμανλής από το βήμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης γυναικών της Ν.Δ. Για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στην ακρίβεια, την οικονομία, την ανεργία και το χρηματιστήριο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για σχέσεις με οικονομικά συμφέροντα. Η ομιλία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Τύπου κ. Χ. Πρωτόπαπα, που τον κατηγόρησε «για ανεύθυνη στάση» σε μια «ιδιαίτερα ευαίσθητη - λόγω της κρίσης στο ΙΡΑΚ - για την οικονομία περίοδο», ενώ συνέστησε στη Ν.Δ., «αν θέλει να ανακαλύψει τη διαπλοκή, να κοιτάξει το είδωλό της στον καθρέφτη».

Τα άρματα μάχης

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί όμως, είναι ότι ο κ. Καραμανλής εστίασε την κριτική του στη σύμβαση για την προμήθεια αρμάτων μάχης. Μάλιστα, προειδοποίησε πως «είναι αδιανόητο να προχωρήσει η πραγματοποίηση και εκτέλεσή της». Όπως εξηγούν βουλευτές του κόμματος, αυτή η παρέμβαση γίνεται και επειδή η εν λόγω σύμβαση πρόκειται να υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα. Η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του κόμματος, που επιδιώκει πλέον να «διαμορφώνει την επικαιρότητα και όχι να την ακολουθεί». Τέρμα «η χαλάρωση και οι καθυστερημένες αντιδράσεις, που μας διέκριναν το προηγούμενο διάστημα», υποστηρίζουν στελέχη της Ρηγίλλης. Και στα πλαίσια της νέας στρατηγικής, που δρομολογήθηκε πριν από μία εβδομάδα, εντάσσουν την επίσκεψη του κ. Κ. Καραμανλή στον ΕΟΤ (λόγω της απειλής που συνιστά ο πόλεμος για τον τουρισμό) και τη Λαχαναγορά (λόγω της ακρίβειας), αλλά και τη σκληρή κριτική για την πολιτική απέναντι στην Τουρκία. Βουλευτές του κόμματος λένε ότι η επόμενη σφοδρή επίθεση θα γίνει την Τετάρτη, όταν κατατεθεί στη Βουλή η σύμβαση για το Καζίνο της Πάρνηθας.

Συνεχής πίεση

Όπως εξηγούν στελέχη του κόμματος, η νέα στρατηγική προβλέπει «συνεχή πίεση στην κυβέρνηση» τους επόμενους μήνες, αφού στο επιτελείο του κ. Κ. Καραμανλή δεν αποκλείουν τις πρόωρες εκλογές σε οποιαδήποτε στιγμή μετά τη λήξη της ελληνικής προεδρίας, με πιθανότερη ημερομηνία τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κ. Καραμανλής είχε τονίσει «ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο». Πάντως, η Ν.Δ. θα εστιάζει μόνο στις κυβερνητικές αδυναμίες, χωρίς να καταθέτει η ίδια προτάσεις. «Αυτό είναι πόλεμος… φθοράς», εξηγεί ένας βουλευτής της Ν.Δ.: «Στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκονται τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης για να αναδεικνύονται και όχι οι δικές μας προτάσεις, για να μη δίνουμε αφορμή για αντεπιθέσεις