Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ισοπαλία πασοκ - ν.δ. με ρυθμιστή τον συν :: 17-03-2003) 

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ισοπαλία ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. με ρυθμιστή τον ΣΥΝ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο Δήμαρχος της Κοζάνης συμμετέχει και στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να επανεκλεγεί πρόεδρος του συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης

Ισοπαλία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι το τελικό αποτέλεσμα και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των δήμων της χώρας. Σε ρυθμιστή αναγορεύεται και πάλι ο ΣΥΝ, που οι πληροφορίες τον φέρουν ένα βήμα πριν από τη συνεργασία με τη Χαρ. Τρικούπη και για τα τρία συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Επικράτηση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε η τρίτη «αυτοδιοικητική» κάλπη, που στήθηκε προχθές για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου στην ΚΕΔΚΕ. Ωστόσο, η ex officio συμμετοχή της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη στο Δ.Σ. προσθέτει άλλη μία έδρα στη Ν.Δ. και οδηγεί στον τελικό συσχετισμό των 15 εδρών για καθεμία από τις δύο μεγάλες παρατάξεις. Στην εκλογική διαδικασία το «πράσινο» ψηφοδέλτιο συγκέντρωσε 247 ψήφους και εξέλεξε 15 μέλη στο Συμβούλιο, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. πήρε 226 ψήφους και 14 μέλη, ενώ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ με 18 ψήφους θα εκπροσωπηθεί με ένα μέλος.

Το «μπαλάκι» βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΣΥΝ, που καλείται να απαντήσει στις… προσφορές των δύο πλευρών και να κρίνει σε ποιους θα περάσουν τα προεδρεία τόσο της Ένωσης των δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) όσο και εκείνα των νομαρχιών (ΕΝΑΕ) και των δήμων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Όλα δείχνουν πως στην Κουμουνδούρου είναι κοντά στην αποδοχή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, η οποία προβλέπει την υποστήριξη των υποψηφίων του, Φ. Γεννηματά και Π. Κουκουλόπουλου, σε ΕΝΑΕ και ΚΕΔΚΕ αντιστοίχως, με αντάλλαγμα την εκλογή προέδρου από τον ΣΥΝ στην ΤΕΔΚΝΑ και συγκεκριμένα του δημάρχου Καλυβίων Π. Φιλίππου.

Εμπλοκή

Η εμπλοκή που είχε υπάρξει με τον εκπρόσωπο του ΣΥΝ στην ΕΝΑΕ Γ. Κατσανεβάκη, ο οποίος απέφευγε να δεσμευτεί για την υποστήριξη της Φ. Γεννηματά, εκτιμάται πως έχει αντιμετωπιστεί. Αυτό τουλάχιστον διαμήνυαν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ το «πράσινο φως» για τη συμφωνία των δύο πλευρών αναμένεται να δοθεί μετά και τη σχετική απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Π.Γ. του ΣΥΝ.

Η Ντόρα

Παρά το γεγονός αυτό, από το περιβάλλον της Ντ. Μπακογιάννη συνεχίζουν να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την προεδρία της ΚΕΔΚΕ. Οι συσχετισμοί στο Συμβούλιο χαρακτηρίζονταν ευνοϊκοί και από την πλευρά της δημάρχου Αθηναίων μετρούν όχι μόνον τη στάση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, αλλά και την πιθανότητα διαρροών από τους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την προχθεσινή αναμέτρηση η δήμαρχος Αθηναίων επιχειρούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεγγίσει δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους προσκείμενους στο κυβερνών κόμμα. Δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ αρχικώς εκτιμούσε πως διέθετε πάνω από 250 ψήφους έναντι των 247 που πήρε, ενδεχομένως να υπήρξαν και μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης υποστήριξε πως έδειξαν ότι «η Ν.Δ. είναι στη γωνία, απομονωμένη» και μίλησε για πλαίσιο κοινής αναφοράς των προοδευτικών δυνάμεων.