Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "ντενκτάς παραιτήσου" :: 15-01-2003) 

"Ντενκτάς παραιτήσου"

80 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στο μαζικότερο συλλαλητήριο στα κατεχόμενα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Ταρακούνησε τον θρόνο του Ντενκτάς το μεγάλο συλλαλητήριο και η ογκούμενη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων εναντίον της πολιτικής του και ίσως αποτελεί τον λόγο για τον οποίο ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κυματίζοντας σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατώντας μπλε μπαλόνια, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Ο Ντενκτάς πρέπει να παραιτηθεί", "Δεν θέλουμε να ζούμε σε ανοικτή φυλακή" και "Θέλουμε την ειρήνη"

Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στο αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης παρουσία του ειδικού συμβούλου των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, θα προχωρήσει, κατά την προσφιλή του τακτική, στην υποβολή δικού του εγγράφου, σε μια προσπάθεια "παράκαμψης" του σχεδίου Ανάν.

Χιλιάδες άτομα - οι οργανωτές μιλούν για 65 έως 80 χιλιάδες - συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία και πήραν μέρος στο μαζικότερο συλλαλητήριο υπέρ της λύσης του Κυπριακού, της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εναντίον της πολιτικής του Ντενκτάς. Δεν άφηναν τους μαθητές Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία από τις 9.30 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι δάσκαλοι επιχείρησαν να μην επιτρέψουν στους μαθητές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, αλλά οι μαθητές τελικά κατάφεραν να προσέλθουν στην πλατεία.

Μερικές συντεχνίες, συμπεριλαμβανομένων των συντεχνιών των δασκάλων και των καθηγητών, καθώς και λεγόμενοι "δημόσιοι υπάλληλοι" κήρυξαν απεργία χθες, σε μια προσπάθεια για μεγαλύτερη συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Τα καταστήματα κατέβασαν τα ρολά από τις 11.00 μέχρι τις 13.00. Τουρκική αντιπροσωπεία Όλοι οι ομιλητές στο συλλαλητήριο επέκριναν την πολιτική Ντενκτάς. Έναςομιλητής αναφέρθηκε στον Ντερβίς Έρογλου (τον ψευδοπρωθυπουργό) και επεσήμανε ότι υπήρχαν από όλα τα κόμματα αντιπροσωπείες, εκτός από τον κ. Έρογλου, γεγονός που προκάλεσε το γιουχάισμα του κόσμου.

Το μεγάλο συλλαλητήριο συνέπεσε με την επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από την Τουρκία από 20 βουλευτές, με επικεφαλής τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μπουλέντ Αρίντς.

Κατά τις μέχρι τώρα επαφές του στα κατεχόμενα, ο κ. Αρίντς αναφέρθηκε στη σημασία της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας όμως ότι "αυτά θα πρέπει να γίνουν έχοντας υπόψη τις πραγματικότητες στο νησί".

Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, επανέλαβε ότι η υπογραφή ή όχι του σχεδίου θα αποφασιστεί από την τουρκοκυπριακή διοίκηση με επικεφαλής τον Ραούφ Ντενκτάς και την ψευδοβουλή.

Από την πλευρά του ο Ντενκτάς χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως "επικίνδυνη θάλασσα". Μιλώντας στη συνάντηση με την τουρκική αντιπροσωπεία, ο Ντενκτάς είπε ότι "οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να εισέλθουν σε μια τέτοια θάλασσα".

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά οι Τουρκοκύπριοι έχουν διασπαστεί σε μεγάλο βαθμό και εισέπραξε "χαστούκι" από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος αναφερόμενος στο συλλαλητήριο είπε ότι βλέπει "θετικό" το ότι ακούγονται αντίθετες φωνές, σημειώνοντας πως "αυτό είναι ένδειξη πλουραλιστικής δημοκρατίας".

Στην ελεύθερη όμως Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθεί να πείσει ότι με την άφιξη του κ. Ντε Σότο επαναρχίζουν με εντατικούς ρυθμούς οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Παπαπέτρου επικαλέστηκε τις δηλώσεις του κ. Ντε Σότο για να πει ότι αυτές αποδεικνύουν πως όχι μόνο αναμένονται εξελίξεις, "αλλά βρισκόμαστε εν μέσω εξελίξεων". Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε γεύμα εργασίας. Πολύ ενθαρρυμένος από τις συναντήσεις που είχε στην Τουρκία δηλώνει ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, ο οποίος αναμένεται αύριο στη Λευκωσία.

ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

Παρέμβαση υπέρ των διαδηλωτών

Αποφασιστική παρέμβαση υπέρ των Τουρκοκύπριων διαδηλωτών και των αιτημάτων τους έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος - σε μία ασυνήθιστη δήλωση - εξέφρασε ικανοποίηση για τις κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών. Ο κ. Ανάν προέτρεψε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να ακούσουν τις φωνές των απλών ανθρώπων και την επιθυμία τους για ειρήνη. Και υποστήριξε ότι "είμαστε σε απόσταση βολής από την επανένωση της Κύπρου".

Όταν του ζητήθηκε να πει εάν αυτό που γίνεται σήμερα στην Κύπρο προσομοιάζει με την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου και αν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού παρόντος του κ. Ντενκτάς στην ηγεσία του ψευδοκράτους, ο κ. Ανάν είπε: "Πρώτα από όλα είμαι ευτυχής που ο λαός είναι στους δρόμους προωθώντας την ειρήνη και απαιτώντας ειρήνη και επανένωση". Μιλώντας δε, ειδικά για τον κ. Ντενκτάς είπε πως "προφανώς εναπόκειται στον λαό να αποφασίσει ποιος είναι ο ηγέτης του και εναπόκειται στον ηγέτη του να αποφασίσει εάν θα παραμείνει ή θα παραιτηθεί" Από την πλευρά του ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι "οι πολύ μεγάλες διαδηλώσεις στην Κύπρο δείχνουν πως οι Τουρκοκύπριοι αντιλαμβάνονται τα σημαντικά οφέλη από την επίτευξη αυτής της πολυσήμαντης διευθέτησης. Προφανώς δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο". Ερωτώμενος μάλιστα εάν η στάση των ΗΠΑ έναντι των διαδηλώσεων αποτελεί "χαστούκι" για τον Ντενκτάς, απάντησε: "Δεν νομίζω ότι θα είναι έκπληξη για τον κ. Ντενκτάς το ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ειρήνη και την επίλυση".