"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τελεσίγραφο στον οηε :: 17-03-2003) 

Τελεσίγραφο στον ΟΗΕ

Μπους, Μπλερ, Αθνάρ εκβιάζουν από τις Αζόρες

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΟΣ

«Ή συμφωνείτε μέχρι αύριο το βράδυ σε ένα σαφές τελεσίγραφο ή κάνουμε τον πόλεμο μόνοι μας»: αυτό ήταν το εκβιαστικό μήνυμα που απηύθυναν χθες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας από τις Αζόρες οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ισπανίας.

«Η Δευτέρα είναι η στιγμή της αλήθειας για τον κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Τόνι Μπλερ και τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ. «Η αυριανή ημέρα θα καθορίσει αν η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε, καλώντας τον Σαντάμ Χουσεΐν είτε να αφοπλιστεί πλήρως και αμέσως είτε να εγκαταλείψει το Ιράκ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) ύστερα από αίτημα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, που αντιτίθενται στον πόλεμο. Οι πιθανότητες μιας κοινής στάσης είναι όμως ανύπαρκτες, παρ' όλο που ο πρόεδρος Σιράκ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ένα χρονοδιάγραμμα 30 ημερών για τον αφοπλισμό του Ιράκ - υπό τον όρο να υιοθετήσει αυτή την απόφαση ο Χανς Μπλιξ.

Ο αντιπρόεδρος Τσέινι απέρριψε κατηγορηματικά αυτή την ιδέα, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση βοηθά αποκλειστικά τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Αργά χθες το βράδυ, οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές συμφωνούσαν ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και ότι οι βομβαρδισμοί θα έχουν ξεκινήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. «Ο Μπους μπορεί να δώσει στον κόσμο 48 ώρες για να φύγει από το Ιράκ», σχολιάζει η Ρόζμαρι Χόλις από το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Λονδίνου. «Αν όμως ήμουν Ιρακινός, θα περίμενα τις βόμβες να αρχίσουν να σκάνε οποιαδήποτε στιγμή μετά τη Δευτέρα το βράδυ».

Τόσο ο πρόεδρος Μπους όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκαν ότι, σε περίπτωση πολέμου, θα διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και θα χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί του πόροι για το καλό του ιρακινού λαού.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πάντως, δηλώνει έτοιμος όχι μόνο να πολεμήσει, αλλά και να επεκτείνει τον πόλεμο «οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει ουρανός, γη ή νερό». Ο δικτάτορας χώρισε το Ιράκ σε τέσσερις στρατιωτικές ζώνες. Ο γιος του Κουσάι ορίστηκε υπεύθυνος για την υπεράσπιση της Βαγδάτης και της Τικρίτ, της πόλης όπου γεννήθηκε ο Σαντάμ, ενώ τη διοίκηση της Βασόρας ανέλαβε ένας στρατηγός γνωστός ως «Χημικός Αλί», λόγω του ρόλου που έπαιξε στις χημικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων.

Αδειάζουν πρεσβείες

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν το μη απαραίτητο προσωπικό των διπλωματικών αποστολών τους να εγκαταλείψει το Ισραήλ, τη Συρία και το Κουβέιτ. Επίσης προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στις χώρες αυτές. Η Γερμανία και η Αυστραλία κάλεσαν όλους τους υπηκόους τους που βρίσκονται στο Ιράκ να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.