Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( 20 μαφιόζοι στο στόχαστρο :: 14-03-2003) 

20 μαφιόζοι στο στόχαστρο

Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον των δολοφόνων του Τζίντζιτς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Μία από τις εγκληματικές οργανώσεις που αναδύθηκαν στη διάρκεια της κυριαρχίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θεωρεί υπεύθυνη η σερβική κυβέρνηση για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο θρήνος. Ένα μικρός Σέρβος υπογράφει σε ένα βιβλίο συλλυπητηρίων πλάι στη φωτογραφία του δολοφονηθέντος Τζίντζιτς

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η κυβέρνηση κατονομάζει 20 μέλη της οργάνωσης Ζέμουν (έχει πάρει το όνομά της από ένα προάστιο του Βελιγραδίου), της οποίας φέρεται να ηγείται ο Μίλοραντ Λούκοβιτς, πρώην διοικητής των Κόκκινων Μπερέδων. Οι Κόκκινοι Μπερέδες ήταν μια ειδική μονάδα της αστυνομίας, την οποία είχε δημιουργήσει ο Μιλόσεβιτς και η οποία είχε πάρει μέρος στους πολέμους στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο, στη δεκαετία του 1990. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι επίσης ύποπτοι ότι βρίσκονταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον αντιπάλων του Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του. Σ' αυτές περιλαμβάνονται η απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς τον Οκτώβριο του 1999 και η απαγωγή του πρώην προέδρου της Σερβίας Ιβάν Στάμπολιτς, τον Σεπτέμβριο του 2000, ο οποίος δεν έχει δώσει έκτοτε σημεία ζωής. Αλλά ο Λούκοβιτς, ο οποίος έχει το παρατσούκλι «Λέγκια» επειδή ήταν κάποτε στρατιώτης στη Λεγεώνα των Ξένων, διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πτώση του Μιλόσεβιτς.

Η σύγκρουση με τις αρχές

Όταν οι Γιουγκοσλάβοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους του Βελιγραδίου τον Οκτώβριο του 2000 για να ζητήσουν από τον Μιλόσεβιτς να παραδώσει την εξουσία μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, ο Λέγκια και άλλοι ανώτεροι αστυνομικοί εξασφάλισαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα χτυπούσαν τους διαδηλωτές. Στη συνέχεια όμως ο Λέγκια τα χάλασε με την κυβέρνηση που διαδέχθηκε το καθεστώς του Μιλόσεβιτς και απολύθηκε από την αστυνομία. Αλλά δεν σταμάτησε να περιφέρεται στους δρόμους του Βελιγραδίου με πολυτελή σπορ αυτοκίνητα με μαύρα τζάμια.

Τότε, μετά τη σύγκρουση αυτή με τις αρχές, φέρεται να ανέλαβε αρχηγός της Ζέμουν, η οποία προσπαθούσε να κυριαρχήσει στον υπόκοσμο του Βελιγραδίου με κύριο αντίπαλο την εγκληματική οργάνωση Σούρτσιν, που έχει πάρει το όνομά της από ένα άλλο προάστιο του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με τη δήλωση της σερβικής κυβέρνησης, η αποφασιστικότητα του Τζίντζιτς να καταστείλει το οργανωμένο έγκλημα ήταν αυτή που σφράγισε τη μοίρα του. Σύμφωνα με τις αρχές του Βελιγραδίου, μια νέα συντονισμένη προσπάθεια καταστολής επρόκειτο να ξεκινήσει κατά της Ζέμουν η οποία έχει περίπου 200 μέλη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι δολοφόνοι χτύπησαν ακριβώς για να εμποδίσουν αυτή την προσπάθεια.

Άλλωστε και τον περασμένο μήνα, στην απόπειρα που είχε γίνει κατά της ζωής του Τζίντζιτς, ο οδηγός του φορτηγού που είχε προσπαθήσει να πέσει επάνω στο αυτοκίνητο του πρωθυπουργού, ο Ντέγιαν Μιλένκοβιτς - ο επονομαζόμενος «Μπάγκσι» - ήταν μέλος της Ζέμουν. Παραδόξως όμως, ο ανακριτής αποφάσισε να μην κρατηθεί ο «Μπάγκσι" μετά την κατάθεσή του, με αποτέλεσμα ο ύποπτος να εξαφανιστεί. Άλλα μέλη της Ζέμουν, οι φωτογραφίες των οποίων φιγουράριζαν χθες σε εφημερίδες του Βελιγραδίου υπό τον τίτλο «Ο Τζίντζιτς δολοφονήθηκε από τη Ζέμουν», είναι ο Μίλε Λούκοβιτς, γνωστός με το παρατσούκλι «Νονός», ο Βλαντίμιρ Μιλισάβλιεβιτς, ο επονομαζόμενος «Ηλίθιος», και ο Μλάντιαν Μίτσιτς, με το παρατσούκλι «Ποντικός».

Παραμένουν ασύλληπτοι

Χθες, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ζάρκο Κόρατς, ήταν κατηγορηματικός. «Η οργάνωση Ζέμουν κήρυξε τον πόλεμο στο κράτος μας και κηρύσσουμε κι εμείς τον πόλεμο εναντίον της. Πρόκειται για μια οργάνωση που είναι ισχυρότερη από τις αρχές … που έχει, μέχρις ενός ορισμένου σημείου, επαφές με την αστυνομία. Και το δυσκολότερο πράγμα είναι να εξαλείψεις το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με την αστυνομία», δήλωσε. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου Μίλαν Ομπράντοβιτς παραδέχθηκε χθες ότι ο Λούκοβιτς και οι βασικοί συνεργάτες του παραμένουν ασύλληπτοι.

Επιδρομή της αστυνομίας στον υπόκοσμο

Μίλοραντ «Λέγκια» Λούκοβιτς. Ο φερόμενος ως ηγέτης της οργάνωσης Ζέμουν

Η αστυνομία που καταζητεί τους δολοφόνους του Ζόραν Τζίντζιτς έθεσε χθες υπό κράτηση δύο πρώην αρχηγούς της κρατικής ασφάλειας του Μιλόσεβιτς και συνέλαβε 56 φυσιογνωμίες του υποκόσμου. «Σας διαβεβαιώνω ότι θα συλλάβουμε όλους τους υπεύθυνους και θα εξοντώσουμε οποιονδήποτε αντισταθεί στη σύλληψη», δήλωσε ο Ντούσαν Μιχαήλοβιτς, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας. Ο Νεμπόισα Τσόβιτς, ο οποίος ασκεί από χθες χρέη πρωθυπουργού, δήλωσε πως έχουν συλληφθεί 56 πρόσωπα και επιβεβαίωσε πως οι ανακριτές κλήτευσαν επίσης τον πρώην αρχηγό της κρατικής ασφάλειας Γιόβιτσα Στάνισιτς και τον υπαρχηγό του, τον Φράνκο Σιμάτοβιτς, τον οποίο εθεάθησαν να παίρνουν από το σπίτι του στο Βελιγράδι τρεις κουκουλοφόροι αστυνομικοί με αυτόματα. Πριν εκδιωχθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Στάνισιτς, ο οποίος ήταν τότε αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της Σερβίας, και ο Σιμάτοβιτς, ο οποίος είχε δημιουργήσει μια τρομερή παραστρατιωτική μονάδα γνωστή ως Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, είχαν ηγηθεί της δράσης των παραστρατιωτικών του Μιλόσεβιτς στην Κροατία και τη Βοσνία. Μολονότι είχαν επίσημα παραμεριστεί, πιστεύεται ότι διατηρούσαν σημαντική επιρροή στην αστυνομία και τους κύκλους του υποκόσμου, ακόμη και μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, το 2000.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Βελιγραδίου Μίλαν Ομπράντοβιτς δήλωσε χθες πως η αρχική έρευνα της αστυνομίας έδειξε πως οι δολοφόνοι ήταν τρεις και φορούσαν μπλε φόρμες με κίτρινες ετικέτες. Ένας ήταν οπλισμένος με τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή και οι δύο άλλοι είχαν πιστόλια. Οι τρεις πυροβόλησαν εναντίον του Τζίντζιτς από το ανοικτό παράθυρο δωματίου που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο γειτονικού κτιρίου και στη συνέχεια διέφυγαν πεζή. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρύξει οι σερβικές αρχές επιτρέπει στην αστυνομία και τον στρατό να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς ένταλμα και να τους κρατούν έως και 30 ημέρες χωρίς κατηγορίες. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως μέχρι να εκλεγεί νέος πρωθυπουργός από το Κοινοβούλιο, η προεδρία της θα είναι κυκλική - το τιμόνι ανέλαβε αρχικά ο Τσόβιτς, ένας από τους πέντε αντιπροέδρους της.

Στο μεταξύ, πολίτες και πολιτικοί θρήνησαν χθες τον Ζόραν Τζίντζιτς. Εκατοντάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου έκαναν ουρά μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης όπου δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός αφήνοντας λουλούδια και κεριά. Η κηδεία του δολοφονημένου πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 15.00 (ώρα Ελλάδας) στο κοιμητήριο του Βελιγραδίου.