Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( είναι ζήτημα... συμπτώσεων :: 14-03-2003) 

Είναι ζήτημα… συμπτώσεων

Αν ανατραπεί ο Σαντάμ, ΗΠΑ και Βρετανία θα ελέγχουν τα πετρέλαια του Ιράκ

ΑΜΑΛΙΑ ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ

Μπορεί να είναι σύμπτωση. Αλλά ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ, με στόχο την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, θα ωφελήσει μονάχα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που θα πάρουν τον έλεγχο των ιρακινών πετρελαίων. Και θα βάλει στο περιθώριο τις μεγάλες κινέζικες, γαλλικές και ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Πολεμικός πυρετός. Βομβαρδιστικά Β-2 και άλλα δώδεκα πολεμικά πλοία στέλνουν οι ΗΠΑ στον Περσικό

Σύμφωνα με κορυφαίους βιομηχανικούς παράγοντες, η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν θα αλλάξει τελείως και το «παιχνίδι» των πετρελαίων: όλα θα περάσουν στα χέρια των αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών και θα αποκλειστούν οι ανταγωνιστικές εταιρείες των χωρών εκείνων με τις οποίες η Βαγδάτη επέλεγε να διαπραγματευθεί. Πρόκειται για τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Το όνειρο

Όπως αναφέρουν οι «Los Angeles Times», το μεταπολεμικό, και στη μετά εποχή Σαντάμ, Ιράκ, είναι όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα για τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες επίσης αναλαμβάνουν την αναμόρφωση έργων υποδομής των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, καθώς και την παροχή υποστηρικτών εργασιών για την εξόρυξη πετρελαίου. Η κορυφαία εταιρεία σε αυτόν τον τομέα είναι η Halliburton Co., στην οποία διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Ντικ Τσένι πριν γίνει αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Εκτός όμως από την Halliburton, η αμερικανική Exxon Mobil Corp., η βρετανική Royal Dutch/Shell Group και οι αμερικανικές Schlumberger Ltd, Baker Hughes Inc., Aliso Fluor Corp., ConocoPhilips και BJ Services Co. είναι επίσης πασιχαρείς. Περιμένουν ανυπόμονα να γίνει ο πόλεμος στο Ιράκ, για να ορμήσουν να εκμεταλλευτούν τα πετρέλαιά του και να πάρουν όλες τις εργολαβικές εργασίες για ανοικοδόμηση του Ιράκ και για αναβάθμιση των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων.

Η συμπόρευση των επιδιώξεων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής με τα οικονομικά συμφέροντά τους, δίνει τροφή σε υποψίες ότι τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά σχέδια οφείλονται κατά κύριο λόγο στη δίψα για το ιρακινό πετρέλαιο. Αυτές οι υποψίες θα γίνουν πραγματικότητα εάν η Ουάσιγκτον καταλήξει να ελέγχει την κατάσταση σε μια μεταπολεμική Βαγδάτη.

Οι μεγάλες ηττημένες στο παιχνίδι των πετρελαίων θα είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας και ειδικά η γαλλική TotalFinaElf, η οποία, πριν από λίγα χρόνια, διαπραγματεύτηκε, αλλά ποτέ δεν υπέγραψε, συμφωνίες για ανάπτυξη δύο εκ των μεγαλυτέρων κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράκ - του Ματζνούν και του Ναρ Μπιν Ομάρ. Αυτά τα συμβόλαια, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 7 δισ. δολάρια, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα αποθέματα της Total και να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου της κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Συμφωνίες

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Total δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το παιχνίδι των πετρελαίων. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του πως η εταιρεία του θα μπορεί να συνάψει νέες συμφωνίες εάν της επιτραπεί να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις «καλής πίστης».

Βέβαια, ειδικοί λένε ότι δεν θα ήταν και παράλογο να πάει σε αμερικανικές και βρετανικές εταιρίες το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στο Ιράκ, γιατί αυτές οι εταιρείες είναι εξάλλου οι βασικότεροι παίκτες στην παγκόσμια βιομηχανία και διαθέτουν και την καλύτερη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Αυτή η αλήθεια όμως, λένε αναλυτές, θα αναγνωριστεί μονάχα εάν οι ΗΠΑ αφήσουν στον ιρακινό λαό όλες τις μεταπολεμικές αποφάσεις - κάτι που δεν φαίνεται να πιστεύουν οι αμερικανικές εταιρείες ότι θα γίνει.