Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εύσημα αλλά και αιχμές :: 14-03-2003) 

Εύσημα αλλά και αιχμές

Το Υπουργικό Συμβούλιο στηρίζει την οικονομική πολιτική και τον Ν. Χριστοδουλάκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Η κυβέρνηση στηρίζει την οικονομική πολιτική της, και παράλληλα στηρίζει και τον αρμόδιο υπουργό τής Οικονομίας Νικ. Χριστοδουλάκη. Ο υπουργός, που δέχθηκε πολλά πυρά το τελευταίο διάστημα με αφορμή διάφορες αποφάσεις, άκουσε χθες τους συναδέλφους του να του απονέμουν εύσημα.

Ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά το οποίο ακούστηκαν επικρίσεις αλλά και επαινετικά σχόλια για τον υπουργό Οικονομίας

Με προεξάρχοντες υπουργούς, κινούμενους στο λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» κλίμα, το Υπουργικό Συμβούλιο πάντως εκτός από τα εύσημα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών υιοθέτησε απολύτως την εισήγηση τού κ. Χριστοδουλάκη και δεν προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αναστροφή του κλίματος στην ελληνική οικονομία.

Μέτρησε πολύ ως προς αυτό η θέση του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι τυχόν λήψη έκτακτων μέτρων σε αυτή τη φάση, και με τον πόλεμο προ των θυρών, θα προκαλούσε δυσανάλογα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία απ' όσα θα έλυνε.

Στήριξη μετά το δηλητήριο

Όμως, όπως προαναφέρθηκε, το θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν η στήριξη στον κ. Χριστοδουλάκη, ακόμη και από υπουργούς οι οποίοι παρασκηνιακά αλλά και με δημόσιες αιχμές διατυπώνουν δηλητηριώδη σχόλια για την αποτελεσματικότητα τού υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

Ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι εξ όσων έλαβαν τον λόγο μόνο ο υπουργός Έθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ουσιαστικά επέκρινε τον διάδοχό του ότι συντηρεί το κακό κλίμα στην οικονομία. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι «δεν αντιλαμβάνεται τη σκοπιμότητα τόσων πολλών συσκέψεων, όπως και ανακοινώσεων, που δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας» και πρόσθεσε ότι «η οικονομία είναι πρώτα απ' όλα κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας και αυτό οφείλουμε να προστατεύουμε. Όταν οι διεθνείς εξελίξεις είναι δυσμενείς επιβάλλεται πολιτική διαχείριση κι όχι δραματοποίηση. Η πολιτική μας στην οικονομία είναι κατά βάση σωστή, δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε, αλλά να είμαστε συνεπείς με τις εξαγγελίες που έχουμε κάνει κατά καιρούς».

Παράκαμψη από Βάσω

Έμμεση κριτική στον κ. Χριστοδουλάκη άσκησε και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα κυβερνητικής παρουσίας στον χώρο της οικονομίας, που συντηρεί το κλίμα ανασφάλειας. Η κ. Παπανδρέου προχώρησε και σε μια πρόταση που θεωρήθηκε ως παράκαμψη του κ. Χριστοδουλάκη. Ζήτησε τη δημόσια παρέμβαση του Πρωθυπουργού - «να δώσετε συνέντευξη Τύπου και να μιλήσετε για όλα, για την οικονομία, την πορεία της, την ακρίβεια, τον πόλεμο», συνέστησε. Όπως εξήγησε, μόνο έτσι θα ηρεμήσει η οικονομία.

Η πρόταση τής κ. Παπανδρέου που προκάλεσε αίσθηση, απερρίφθη από τον Πρωθυπουργό κατά τη δευτερολογία του, με το αιτιολογικό ότι ίσως να τροφοδοτήσει τη νευρικότητα στην οικονομία.

«Φαινόμενα παθογένειας»

Υπέρ του κ. Χριστοδουλάκη τοποθετήθηκαν πάντως υπουργοί του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ, όπως ο Μ. Χρυσοχοΐδης ή ο Δημ. Ρέππας. Ο πρώτος απέδωσε τις κριτικές κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «σε φαινόμενα παθογένειας» και υποστήριξε ότι «μπαίνουν στο στόχαστρο υπουργοί από στελέχη της παράταξής μας». Ενώ ο δεύτερος υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο κ. Χριστοδουλάκης είναι η ενδεδειγμένη και αποδίδει καρπούς.

Επιφυλάξεις

Άλλοι υπουργοί ήταν, πάντως, πιο επιφυλακτικοί. Ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι μεν ελεγχόμενη, και σε καλύτερη μοίρα από τις οικονομίες άλλων χωρών, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να υπάρξει εφησυχασμός και νηφαλιότητα.

Ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας εισηγήθηκε (επειδή προφανώς δεν υπάρχει τώρα…) να υπάρξει προσέγγιση και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύουμε, να εξασφαλιστεί ευρεία στήριξη της οικονομικής πολιτικής τής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης εισηγήθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος που τώρα συντάσσεται, να είναι πιο ευέλικτος και περισσότερο αντιγραφειοκρατικός - προφανώς σε αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει σήμερα…

Ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος συνέστησε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επιδείξει αποφασιστικότητα, ώστε να εδραιωθεί στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς, κι ακόμη το αίσθημα ότι η κυβέρνηση ελέγχει απολύτως την κατάσταση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος τάχθηκε ανοιχτά κατά της λήψης έκτακτων μέτρων. Όπως είπε, «η συνεπής εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε διαμορφώσει ήδη, αρκεί. Δεν χρειάζονται κραυγές για έκτακτες ανάγκες που ανησυχούν τους πολίτες. Χρειάζεται να αυξήσουμε τη δημόσια παρέμβασή μας»…