Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( στο σκαμνί 76 μαθητές για τις καταλήψεις :: 13-03-2003) 

Στο σκαμνί 76 μαθητές για τις καταλήψεις

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συμμαθητές και συγγενείς των 76 κατηγορουμένων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για «την ποινικοποίηση των καταλήψεων»

Στο εδώλιο, κατηγορούμενοι για τις καταλήψεις στα σχολεία τους τον Δεκέμβριο του '99, κάθονται από χθες 76 μαθητές, μέλη, τότε, των δεκαπενταμελών συμβουλίων οκτώ σχολείων της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα που άρχιζε η δίκη, συμμαθητές και συγγενείς των 76 κατηγορουμένων έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης για «την ποινικοποίηση των καταλήψεων».

Τα μέλη των μαθητικών συμβουλίων θεωρήθηκαν υπεύθυνα για πράξεις βίας που σημειώθηκαν σε σχολικά συγκροτήματα του «Ευκλείδη» και της Καλαμαριάς, το διάστημα από 6 έως 23 Δεκεμβρίου 1999 - περίοδος καταλήψεων -, όπως και ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία των σχολείων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι καταλήψεις οργανώθηκαν απ' όλους τους μαθητές χωρίς να παρεμποδίζεται η είσοδος σε κανέναν, ενώ στις πράξεις βίας δεν συμμετείχαν οι ίδιοι. Την άποψη αυτή επιβεβαίωσαν και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συμπαραστάθηκαν στους μαθητές, όπως ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Νίκος Αγαθαγγέλου, τονίζοντας: «Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων της περιόδου εκείνης, η είσοδος επιτρεπόταν σε όλους, ενώ στο συγκρότημα του "Ευκλείδη" λειτουργούσαν κανονικά άλλα τμήματα, όπως αυτό των ηλεκτρονικών του ΤΕΙ».

Οι συνήγοροι των μαθητών που κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς, επικαλέσθηκαν και απαλλακτικό βούλευμα για συμμαθήτριά τους που είχε κατηγορηθεί για τις ίδιες πράξεις, με το σκεπτικό ότι το μέλος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου δεν έχει αντικειμενική ευθύνη για τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, το σκεπτικό αυτό αναμενόταν να αναπτύξουν σήμερα και οι συνήγοροί τους προκειμένου να παύσει η ποινική δίωξή τους.

Το δικαστήριο χθες διαχώρισε την υπόθεση για τρεις εκ των κατηγορουμένων, επειδή την περίοδο εκείνη ήταν ανήλικοι και τους παρέπεμψε στο Μονομελές Ανηλίκων. Επίσης δέχθηκε οι κατηγορούμενοι να δικαστούν από σήμερα διά πληρεξουσίου δικηγόρου, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία τους.

Και άλλες δίκες

Δίκες μαθητών έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία τής ΟΛΜΕ έχουν κατηγορηθεί και παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για καταλήψεις περίπου 1000 μαθητές, εκ των οποίων 500 στην Αττική και οι υπόλοιποι στην επικράτεια. Μέχρι τώρα μόνο δύο δικαστήρια, της Κατερίνης και της Λευκάδας, τους καταδίκασαν με την ποινή της επίπληξης.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται σύλλογοι καθηγητών και γονέων, ενώ μάρτυρας υπεράσπισής τους είναι και το μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης. Πριν από την έναρξη της δίκης, μαθητές και γονείς έκαναν πορεία στις κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στα δικαστήρια.