Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι νεοναζί μολύνουν το ισπανικό ποδόσφαιρο :: 12-03-2003) 

Οι νεοναζί μολύνουν το ισπανικό ποδόσφαιρο

Σκίνχεντς. Όλες οι ισπανικές ομάδες φέρονται να έχουν νεοναζί οπαδούς

Έπειτα από ένα χρόνο που πέρασε με ψεύτικη ταυτότητα στην κοινότητα των σκίνχεντς της Ισπανίας, ο Αντόνιο Σάλας φιλοτέχνησε ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, στους κόλπους των οποίων καλπάζει ο νεοφασισμός.

Το βιβλίο του Αντόνιο Σάλας «Ημερολόγιο ενός Σκιν» είναι η πρώτη εκ των ένδον περιγραφή του κινήματος των Ισπανών σκίνχεντ. Το βιβλίο βασίζεται σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ και έδωσε το έναυσμα για έρευνες της ισπανικής εισαγγελίας σχετικά με τις διασυνδέσεις των περιβόητων οπαδών Ούλτρας Σουρ της Ρεάλ Μαδρίτης με το τοπικό παράρτημα της διεθνούς νεοναζιστικής οργάνωσης Χάμερσκινς. «Οι Ούλτρας Σουρ είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Σάλας - πρόκειται για ψευδώνυμο - σε συνέντευξη που έδωσε τηλεφωνικά προς το πρακτορείο Ρώυτερ από μυστική τοποθεσία. «Όλες οι ομάδες έχουν νεοναζί οπαδούς».

Εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε πως η ομάδα δεν έχει κανένα σχόλιο. Ο Σάλας, ένας ερευνητής δημοσιογράφος ο οποίος έχει γυρίσει λαθραία ντοκιμαντέρ για αντάρτες της παράνομης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, καθώς και για συμμορίες που διακινούν λαθραία μετανάστες στην Ισπανία, μπήκε στους κύκλους των νεοναζί μέσω του κύριου σημείου συνάντησής τους - του Ίντερνετ. «Το Ίντερνετ έχει αλλάξει το διεθνές νεοναζιστικό κίνημα», τονίζει. «Διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ενοποίηση των μικρών οργανώσεων». Αφού έγινε τακτικός θαμώνας στα «τσατ-ρουμς» των νεοναζί στο Ίντερνετ, ο Σάλας πήρε το παρατσούκλι Tiger 88 (από το βαρύ άρμα μάχης Tiger του Τρίτου Ράιχ που τρομοκράτησε τα συμμαχικά στρατεύματα στο Δυτικό Μέτωπο, και τον αριθμό 88, που είναι ένας κώδικας των νεοναζί για το «Heil Hitler» - επανάληψη του όγδοου γράμματος του γερμανικού αλφαβήτου, του «Η»). Από την επαφή αυτή, ο Σάλας ξεκίνησε μια έρευνα στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με Ισπανούς νεοφασίστες ιδεολόγους και με ένα παράρτημα της Κου Κλουξ Κλαν στη βορειοδυτική αγροτική επαρχία της Γαλικίας, ενώ πήρε επίσης μέρος σε οδομαχίες μέσα από τις τάξεις των Ούλτρας Σουρ.