Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα πολλά... σπίτια απειλούν τον πλανήτη :: 14-01-2003) 

Τα πολλά… σπίτια απειλούν τον πλανήτη

Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων σε 60 χώρες

Δεν φτάνει που είναι εργένηδες. Δεν φτάνει που είναι διαζευγμένοι. Καταστρέφουν και το περιβάλλον. Γιατί όσο περισσότερο κατακερματίζει την παραδοσιακή οικογένεια ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τόσο περισσότερα σπίτια κτίζονται για να στεγάσουν τους μοναχικούς κατοίκους του πλανήτη.

Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα μικρά νοικοκυριά αποτελούν μεγάλη απειλή για το περιβάλλον. Αμερικανοί επιστήμονες που μελέτησαν 60 χώρες διαπίστωσαν ότι η αύξηση του αριθμού των κατοικιών - η οποία οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των διαζυγίων και στην παρακμή της παραδοσιακής διευρυμένης οικογένειας - θέτει σε κίνδυνο τα ζωικά και φυτικά είδη.

Σύμφωνα με έκθεση αυτών των επιστημόνων η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature", η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον δεν προέρχεται από την αύξηση του πληθυσμού της Γης, αλλά από την αύξηση του αριθμού των κατοικιών - κάποτε, λιγότερες κατοικίες στέγαζαν περισσότερους ανθρώπους. Παράδειγμα, τα ορεινά δάση της Κίνας. Εκεί, τα μικρά νοικοκυριά και η αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα κάνουν επισφαλή την επιβίωση τού πάντα.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, επισημαίνεται στην έκθεση, όπου ο πληθυσμός μειώνεται, η φύση απειλείται από την εξάπλωση των πόλεων, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο, ενώ οι νέοι δεν ζουν πια κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους. Οι περιοχές που θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή την τάση βρίσκονται στη Μεσόγειο, τη Φλόριδα, τη Νέα Ζηλανδία και τον Μαυρίκιο. Προκειμένου να αντιστραφεί, ο καθηγητής Λιου καλεί τις κυβερνήσεις να δώσουν στους ανθρώπους των απειλούμενων περιοχών φορολογικά κίνητρα ώστε να ζουν κάτω από την ίδια στέγη με άλλους.