Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βροχές και χιόνια γεμίζουν τα ποτάμια :: 08-03-2003) 

Έπεσε 80% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών και το στοίχημα που πρέπει να μπει είναι πώς θα αξιοποιηθεί αυτό το νερό

Βροχές και χιόνια γεμίζουν τα ποτάμια

Η στάθμη των νερών στα ποτάμια θεωρείται ιδανική για εξτρίμ σπορ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΑΣ

Τα ποτάμια της Ελλάδας γέμισαν… νερό. Οι βροχοπτώσεις - ρεκόρ των τελευταίων μηνών - είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πολλαπλάσιας ποσότητας νερού στις κοίτες των ποταμών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι καθηγητές Υδρολογίας μάλιστα επισημαίνουν ότι οι στάθμες των ελληνικών ποταμών θα ανέβουν ακόμα περισσότερο τον επόμενο μήνα, όταν θα αρχίσουν να λειώνουν τα - πολλά - χιόνια που καλύπτουν τα βουνά.

Η ποσότητα της βροχής που έπεσε τον χειμώνα ήταν τόσο μεγάλη ώστε ορισμένοι από τους επτά μεγαλύτερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ συγκέντρωσαν έως και επτά φορές περισσότερο νερό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Στον σταθμό Πλαστήρα του ποταμού Ταυρωπού η συγκέντρωση του νερού έφθασε, τον Ιανουάριο, τα 55 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Τον Ιανουάριο του 2002 η αντίστοιχη συγκέντρωση ήταν 12 εκατομμύρια ενώ τον ίδιο μήνα του 2000 η ποσότητα νερού δεν ξεπερνούσε τα 10 εκατομμύρια. Ο Αχελώος είναι ο ποταμός με το περισσότερο νερό αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα αφού ο ταμιευτήρας της επιχείρησης ηλεκτρισμού σε αυτόν διαθέτει 762 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Η ΔΕΗ υπολογίζει συνολικά την ποσότητα του νερού που συγκεντρώθηκε φέτος στους σταθμούς της πέντε φορές μεγαλύτερη από το 2000..

"Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού η βροχή φέτος ήταν 80% περισσότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών", λέει η κ. Μαρία Μιμίκου, υδρολόγος και επικεφαλής στην Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας του Πολυτεχνείου. Ενώ ο επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου, μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγουβάρδος, υπογραμμίζει ότι "σε ορισμένα σημεία της χώρας ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο βροχερός και ο πιο κρύος από το 1929".

Η αξιοποίηση. Όπως επισημαίνει πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής στον τομέα Υδάτινων Πόρων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης "το στοίχημα που πρέπει να βάλουμε τώρα είναι το πώς θα αξιοποιήσουμε αυτό το νερό".

Πάντως τον επόμενο μήνα - με το λειώσιμο του χιονιού - οι υδρολόγοι περιμένουν ότι οι στάθμες των ποταμών, και κατ' επέκταση οι συγκεντρώσεις του νερού στους ταμιευτήρες, θα ανέβουν. "Το επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδανικό και για τους λάτρεις των εξτρίμ σπορ στα ποτάμια", τονίζει από τη δική του πλευρά ο εκπαιδευτής ράφτινγκ κ. Τάκης Μπαλάσκας. "Η στάθμη των νερών θεωρείται φέτος ιδανική για ράφτινγκ, καγιάκ, και κανό".