Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φοβού τις υπερβάσεις :: 14-01-2003) 

Φοβού τις υπερβάσεις

Την τήρηση του Προϋπολογισμού για την Ολυμπιάδα ζήτησε ο Σημίτης

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης φαίνεται πως φοβάται τις υπερβάσεις του Ολυμπιακού Προϋπολογισμού, και έσπευσε να προειδοποιήσει όσους - και είναι πολλοί - ετοιμάζονται να ζητήσουν αυξήσεις για τα Ολυμπιακά Έργα.

"Ναι στο χαμηλό κόστος" αρκεί να μη σημαίνει "χαμηλή" ποιότητα Αγώνων, ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, που επισκέπτεται την Αθήνα για να εξετάσει την πρόοδο των έργων. Φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση του Ζ. Ρογκ με τον Κ. Σημίτη, παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου και του Ευάγγ. Βενιζέλου

Σ' αυτό συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, που όμως χτύπησε και το… καμπανάκι: "Ναι στο χαμηλό κόστος, αρκεί να μη σημαίνει και χαμηλή ποιότητα". "Δεν πρέπει να υπάρξουν υπερβάσεις" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επιχείρησε να ανακόψει τα αιτήματα για αυξήσεις πριν "πέσουν βροχή". Ο κ. Σημίτης ζήτησε από όλους τους εμπλεκομένους στην προετοιμασία του 2004 να στείλουν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων την επικαιροποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων, όπου θα πρέπει να αποτυπώνονται η πρόοδος των έργων και δράσεων, τα προβλήματα και οι προτεραιότητες, τυχόν διαφοροποιήσεις στον σχεδιασμό και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο.

Την ανάγκη να κρατηθεί το κόστος "όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, έχοντας υπ' όψιν μας το πώς θα έχουμε τις προδιαγραφές που απαιτούνται για Αγώνες, πώς θα στοιχίσουν λιγότερο στην Ελλάδα και τι θα στοιχίσει η επόμενη ημέρα" εξέφρασε και η πρόεδρος της ΟΕΟΑ κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, συμφωνώντας με τον Πρωθυπουργό. Η κ. Αγγελοπούλου είδε τον Πρωθυπουργό και αργά το απόγευμα κατά την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου. Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ετέθησαν θέματα που αφορούν τη συνθήκη Σένγκεν, δηλαδή τον έλεγχο των ατόμων που θα επισκεφτούν την Ελλάδα το 2004, κάτι το οποίο ενδιαφέρει και την Ιταλία, η οποία θα διοργανώσει τους Χειμερινούς Αγώνες του 2006.

Κατά τη διάρκεια της Διυπουργικής, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα κατασκευάζονται 235 μεγάλα και μικρότερα Ολυμπιακά Έργα στην Αθήνα και τις Ολυμπιακές Πόλεις, ενώ τόσο η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η Ολυμπιακή Εκεχειρία - ελληνικές πρωτοβουλίες -, "σημειώνουν ήδη επιτυχία, αναγνωρίζονται διεθνώς και δίνουν το στίγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004".

Οι 48… δυσκολίες

Αναφερόμενος στις δυσκολίες του 2002, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι κατατέθηκαν 48 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων ή ακύρωσης για Ολυμπιακά Έργα στο ΣτΕ, δηλαδή μία κάθε οκτώ ημέρες. Επίσης έγινε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα "Ελλάδα 2004" μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται έργα ύψους 1,26 δισ. ευρώ (432 δισ. δρχ.) στην περιφέρεια. "Τα έργα τού "Ελλάδα 2004" δεν καλύπτουν μόνο αθλητικές ανάγκες, αλλά θέλουμε να λειτουργήσουν και ως πολιτιστικοί και χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων" εξηγεί ο γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλης. "Και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη λειτουργία όλων αυτών των εγκαταστάσεων μετά το 2004. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο, γιατί συχνά οι τοπικές οικονομίες αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των εγκαταστάσεων, που αναπόφευκτα απαξιώνονται".

Όπως τονίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού, με το "Ελλάδα 2004" δημιουργούνται συνολικά 70.000 νέες ευκαιρίες απασχόλησης στο διάστημα 2001-2007, τόσο στα εργοτάξια όσο και στις βιοτεχνίες/βιομηχανίες που ενεργοποιούνται για την παραγωγή των έργων, ενώ η αύξηση του περιφερειακού ΑΕΠ λόγω της υλοποίησης τού "Ελλάδα 2004" εκτιμάται να κυμανθεί από 0,3% έως και 0,9% (για τις Περιφέρειες που φιλοξενούν Ολυμπιακές Πόλεις) το έτος 2004.