Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "πράσινο" για τους συγγενείς μεταναστών :: 07-03-2003) 

"Πράσινο" για τους συγγενείς μεταναστών

Ε.Ε.: Ψηφίστηκε η Οδηγία περί οικογενειακής επανένωσης

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ

Μαζί με τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα μπορούν να ζουν σε λίγον καιρό οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί σε χώρες της Ε.Ε. Ο δρόμος για την οικογενειακή επανένωση ανοίγει μετά την απόφαση των αρμόδιων υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. να επικυρώσουν τη σχετική κοινοτική Οδηγία.

Ύστερα από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων ψηφίστηκε η Οδηγία περί οικογενειακής επανένωσης, που δίνει πλέον το δικαίωμα στους μετανάστες να φέρουν στις χώρες όπου διαμένουν τις συζύγους και τα ανήλικα παιδιά τους

Ύστερα από 3 χρόνια διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατόν να ψηφιστεί η Οδηγία περί οικογενειακής επανένωσης, που δίνει πλέον το δικαίωμα στους μετανάστες να φέρουν στις χώρες όπου διαμένουν τους συζύγους και τα παιδιά τους. Μιλώντας για σημαντικό γεγονός, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης περιέγραψε χθες ένα κλίμα σκληρών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου των αρμόδιων υπουργών, μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Προϋποθέσεις

Βάσει της Οδηγίας, μετανάστες που διαμένουν νόμιμα επί δύο έτη σε κάποια χώρα της Ε.Ε. μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση. Ως προϋποθέσεις ορίζονται ο μετανάστης να διαθέτει επαρκές εισόδημα, όσο δηλαδή αυτό ενός ανειδίκευτου εργάτη, και κατοικία που να θεωρείται κανονική για τις ανάγκες αντίστοιχης οικογένειας.

Η ρύθμιση, ωστόσο, αφορά μόνο τους συζύγους και τα ανήλικα παιδιά των μεταναστών και εναπόκειται σε κάθε χώρα να αποφασίσει εάν επιθυμεί να διευρύνει τον κύκλο της οικογένειας και να επιτρέψει υπό συνθήκες την είσοδο σε γονείς και σε ενήλικα τέκνα μεταναστών, ακόμα και σε συντρόφους που δεν συνδέονται με δεσμούς γάμου αλλά έχουν αποδεδειγμένη σταθερή σχέση.

Περιορισμός

Προκειμένου να ψηφιστεί η Οδηγία, όπως υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, χρειάστηκε να τεθεί περιορισμός όσον αφορά τη δυνατότητα απασχόλησης των συζύγων που θα έρθουν στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Οι αντιδράσεις Γερμανίας και Αυστρίας στο δικαίωμα μισθωτής απασχόλησης, που προέβλεπε το κείμενο της Οδηγίας που είχε καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάμφθηκαν μόνο με τη διατύπωση πως κάθε κράτος-μέλος θα ορίζει σε ποιους τομείς θα απασχολούνται οι σύζυγοι.

Σημειώνεται πάντως ότι από την ψήφιση της Οδηγίας μέχρι την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας και την εφαρμογή των ρυθμίσεων θα μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα.