Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ανάσα για τη θεσσαλονίκη :: 07-03-2003) 

Ανάσα για τη Θεσσαλονίκη

Στόχος η δημιουργία μικρών πόλεων - δορυφόρων με την επέκταση του σχεδίου πόλης

ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σύγχρονες μικρές πολιτείες θα δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη της πόλης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πληθυσμική έκρηξη. Η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη δημιουργία μικρών λειτουργικών πόλεων

Περισσότερα από 50.000 στρέμματα εντάσσονται σταδιακά στο σχέδιο πόλης σε δώδεκα δήμους και δύο κοινότητες της περιφέρειας, δίνοντας διέξοδο στην εκρηκτική πληθυσμική αύξηση των τελευταίων ετών. Αναλυτικά:

Ανατολικά

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΙΚΡΑΣ. Μία πραγματική κοσμογονία πρόκειται να συντελεστεί στον Δήμο Μίκρας που προβλέπεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, να εξαπλασιάσει την κατοικημένη έκτασή του τα επόμενα χρόνια. Ήδη από τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο που προβλέπει την ένταξη 16.000 στρεμμάτων στο Πλαγιάρι, τον Τρίλοφο, το Σχολάρι και την Καρδία.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ. Θα γίνουν στο βόρειο τμήμα, δηλαδή πάνω από την οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων Περαίας, Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ Ήδη εκπονούνται οι μελέτες για ένταξη 1.900 στρεμμάτων στα διαμερίσματα Νέας Μηχανιώνας, Κερασιάς και Αγγελοχωρίου, και οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΠΑΝΩΜΗΣ Στα σχέδια του Δήμου Επανομής είναι η ένταξη 1.200 στρεμμάτων στη β' και γ' ζώνη, δηλαδή τα τμήματα που ξεκινούν από το κέντρο και φτάνουν μέχρι την παραλία.

ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης 400 στρεμμάτων στο διαμέρισμα του Τριαδίου, ενώ στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η ένταξη άλλων 4.000 στρεμμάτων περιφερειακά της έδρας του δήμου.

Δυτικά

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ. Στον πιο προνομιούχο - ίσως - δήμο της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Ωραιόκαστρο, που συνδυάζει ποιότητα ζωής και ελκυστικές τιμές, θα ενταχθεί μια μεγάλη έκταση 4.200 στρεμμάτων που θα αρχίζει από τα όρια με την Κοινότητα Ευκαρπίας και θα καταλήγει στα όρια με την Καλλιθέα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ. Έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για ένταξη 180 στρεμμάτων στο διαμέρισμα Φιλαδέλφειας, 330 στη Νεοχωρούδα και 270 στον Πεντάλοφο, ενώ μετά την ολοκλήρωση του ΓΠΣ θα ενταχθούν άλλες 4.000 στρέμματα.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ. Θα ενταχθούν 200 στρέμματα στον συνοικισμό Τραυματιούπολης, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού για τις χρήσεις γης σε 10.000 στρέμματα που ανήκουν στην κοινότητα.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ. Μεγάλη επέκταση - συνολικά 4.000 στρεμμάτων - προγραμματίζει η διοίκηση του Δήμου Ευόσμου που παρουσιάζει την πιο μεγάλη αύξηση πληθυσμού στο πολεοδομικό συγκρότημα. Μόλις ολοκληρωθεί η πράξη εφαρμογής στη Νέα Πολιτεία, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη έκτασης μέχρι τα όρια με το Ωραιόκαστρο.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΧΝΗΣ. Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει η πράξη εφαρμογής σε 1.000 στρέμματα του Δήμου Πολίχνης. Η περιοχή βρίσκεται κάτω από την περιφερειακή οδό, απέναντι από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, και περιλαμβάνει τμήμα των Μετεώρων

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ. Έκκρεμεί η πράξη εφαρμογής για 500 στρέμματα που βρίσκονται στην 5η Συνοικία, ενώ ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση για ανάλογη έκταση στην περιοχή της Διαλογής.

Βόρεια

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ. Σε ό,τι αφορά τα βόρεια προάστια της Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη επέκταση προγραμματίζει ο Δήμος Χορτιάτη που θα εντάξει στο σχέδιο πόλης 3.500 στρέμματα στην περιοχή του Φιλύρου.

ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ. Η δημοτική αρχή έχει κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για έκταση 500 στρεμμάτων που βρίσκεται βόρεια και δυτικά του δήμου και στο τμήμα που γειτνιάζει με τη Θέρμη.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΥΚΩΝ. Θα αξιοποιηθεί οικιστικά έκταση 300 στρεμμάτων στα όρια με τον Δήμο Πολίχνης, κοντά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.