Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( sοs για το νερό :: 06-03-2003) 

SΟS για το νερό

Εξαντλούνται τα παγκόσμια αποθέματα πόσιμου ύδατος

Τα παγκόσμια αποθέματα ύδατος εξαντλούνται γρήγορα και η αύξηση του πληθυσμού, της μόλυνσης και της θερμοκρασίας του πλανήτη θα συνδυαστούν για να μειώσουν κατά ένα τρίτο, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, τη μέση προσφορά νερού κατ' άτομο.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ, σε έκθεση της UNESCO, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει του Τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό, που θα διεξαχθεί από τις 16 ως τις 23 Μαρτίου στο Κιότο της Ιαπωνίας.

Στην έκθεση επικρίνονται οι πολιτικοί ηγέτες επειδή δεν λαμβάνουν μέτρα και, σε μερικές περιπτώσεις, αμφισβητούν ακόμη και ότι υπάρχει κρίση με το νερό. "Περίπου 20% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό" δήλωσε ο Γκόρντον Γιανγκ, διευθυντής του Προγράμματος της UNESCO για την Εκτίμηση των Παγκόσμιων Υδάτινων Αποθεμάτων. "Δεν υπάρχει αρκετό νερό για να έχει επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. "Είναι μια απόλυτη τραγωδία".

Οι ασθένειες

Τα κατά κεφαλήν υδάτινα αποθέματα μειώθηκαν δραματικά από το 1970 και πρόκειται να συνεχίσουν να μειώνονται, διαπιστώνεται στην έκθεση. Περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με μόλυνση του πόσιμου ύδατος και κακές συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ώς το 2050 η έλλειψη νερού θα επηρεάζει δύο ως επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 9,3 δισεκατομμυρίων, ανάλογα με παράγοντες όπως η πληθυσμιακή αύξηση και τα μέτρα που θα λάβουν οι πολιτικοί ηγέτες για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

"Προβλήματα στάσης και συμπεριφοράς βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης", τονίζεται στην έκθεση. "Η αδράνεια σε επίπεδο ηγεσίας και ένας παγκόσμιος πληθυσμός που δεν έχει πλήρως συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος έχουν ως αποτέλεσμα να μην ξεκινάμε εγκαίρως την απαραίτητη διορθωτική δράση".

Ο Γιανγκ δήλωσε πως, σε μια εποχή που τεράστια ποσά δαπανώνται για εξοπλισμούς, δεν θα χρειάζονταν πολλά χρήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση. "Η δυσκολία έγκειται στο ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση", τόνισε.

Στη Μέση Ανατολή

Η έκθεση αναφέρεται επίσης στην απειλή μιας σύγκρουσης για το νερό που σύμφωνα με τον Γιανγκ ανησυχεί πολλές περιοχές, αλλά ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η περιοχή του Τίγρη και του Ευφράτη, οι οποίοι πηγάζουν από την Τουρκία και διαρρέουν τη Συρία πριν παράσχουν στο Ιράκ το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων υδάτων του. "Τώρα η κρίση του νερού επισκιάζεται πλήρως στην περιοχή αυτή από την κατάσταση που επικρατεί εκεί", δήλωσε ο Γιανγκ. "Αλλά είμαι σίγουρος πως, ακριβώς αυτή η κρίση του νερού είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τη γενική πολιτική στην περιοχή αυτή".

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε, ο Γιανγκ διευκρίνισε πως σπάνια το νερό οδηγεί σε σύγκρουση και πως οι διαπραγματεύσεις για τη διανομή του καταλήγουν συνήθως ειρηνικά.