Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ανεργία και χαμηλές αμοιβές πλήττουν τις ελληνίδες :: 05-03-2003) 

Ανεργία και χαμηλές αμοιβές πλήττουν τις Ελληνίδες

Αναλυτικά στοιχεία από τη ΓΣΕΕ

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Άνεργη είναι μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 20 ετών, ενώ όσες εργάζονται δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν μεγάλες ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) παρουσίασε χθες αναλυτικά στοιχεία για την απασχόληση των γυναικών.

"Η μαζική είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας και η αύξηση της γυναικείας απασχόλησης επέφεραν τη ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς της εργασίας στη χώρα μας, όπως και στην Ευρώπη", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρ. Πολυζωγόπουλος. "Η αναδιάρθρωση αυτή ποσοτικά είναι υπέρ των γυναικών, ποιοτικά όμως δεν συνοδεύτηκε από την εξάλειψη των ανισοτήτων και διακρίσεων στην αγορά εργασίας, με κύριες τις σημαντικές ανισότητες στον τομέα των αμοιβών", παρατήρησε ο κ. Πολυζωγόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, κατά την περίοδο 2000-2002:

* Η προσφορά εργασίας των γυναικών αυξήθηκε σημαντικά από 49,7% σε 50,2%.

* Η συμμετοχή των γυναικών στην αύξηση της απασχόλησης φθάνει το ποσοστό-ρεκόρ του 94%. Το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών, αλλά και το ποσοστό απασχόλησης, διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία. (Το ποσοστό συμμετοχής είναι ιδιαίτερα χαµηλό στις νέες γυναίκες 15-19 ετών, είναι ιδιαίτερα υψηλό στην ηλικιακή κατηγορία των 25-29 ετών, αλλά μειώνεται στις επόμενες ηλικιακές κατηγορίες).

* Η ανεργία στις γυναίκες σε ποσοστό 14,6% παραμένει υπερδιπλάσια απ' ό,τι στους άνδρες (6,2%), ενώ το μέσο ποσοστό ανεργίας για τις χώρες της Ε.Ε. είναι 8,7%.

* Η πληθυσμιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία είναι οι γυναίκες ηλικίας από 15-29 ετών [42,6% (15 έως 19 ετών), 32,4% (20 έως 24 ετών) και 22,6% (25 έως 29 ετών)].

* Το 33,3% των απασχολουμένων γυναικών είναι υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου.

* Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται στις λεγόμενες άτυπες μορφές εργασίας, όπως μερική απασχόληση, εποχική απασχόληση, εργασία ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, εργασία στο σπίτι, με το κομμάτι, φασόν κ.ά.

* Οι γυναικείες θέσεις εργασίας είναι χαμηλότερες ιεραρχικά στην παραγωγή και την αμοιβή.

* Ο μέσος όρος των αποδοχών των γυναικών είναι χαμηλότερος από αυτόν των ανδρών σε όλα τα επαγγέλματα. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στην Ευρώπη.

* Πάνω από 250.000 γυναίκες υπολογίζεται ότι εργάζονται στο σπίτι χωρίς κοινωνική προστασία.

Τονίζεται, τέλος, ότι η ΓΣΕΕ τιμώντας την 8η Μαρτίου και τους αγώνες της γυναίκας διοργανώνει συλλαλητήριο - πικετοφορία την Πέμπτη 6 Μαρτίου στις 4 μ.μ., στην αμερικανική πρεσβεία, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ.