Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επιδότηση για βελτιώσεις στις προσόψεις των κτιρίων :: 28-02-2003) 

Επιδότηση για βελτιώσεις στις προσόψεις των κτιρίων

Επιδότηση στους ιδιοκτήτες που θα βάψουν τις προσόψεις των πολυκατοικιών προωθεί η Πολιτεία, για να μπει χρώμα στο γκρίζο της πόλης

1. Επιδότηση των ιδιοκτητών για αισθητικές βελτιώσεις προσόψεων κτιρίων, με βάση ειδική μελέτη. Σε πρώτη φάση αφορά τις Ολυμπιακές διαδρομές, δηλαδή κτίρια που βρίσκονται πάνω σε δρόμους στους οποίους θα μετακινούνται οι αθλητές, τα μέλη της Ολυμπιακής οικογένειας και, φυσικά, οι επισκέπτες το καλοκαίρι του 2004.

2. Αντιμετώπιση του προβλήματος του δώματος των κτιρίων με κύριο στόχο την αισθητική αποκατάστασή τους (κατασκευή στέγης, ενσωμάτωση εγκαταστάσεων, άλλοι τρόποι), ώστε να μην παρουσιάζεται η εικόνα του αποθηκευτικού χώρου που είναι ορατή σήμερα σε αστικές και μη περιοχές.

3. Διερεύνηση της δυνατότητας να φυτευθούν οι ταράτσες κτιρίων βάσει ειδικών προδιαγραφών, με ρύθμιση που να το καθιστά υποχρεωτικό σε οικισμούς, πολεοδομικές ενότητες, κατά μήκος οδικών αξόνων.

4. Υποχρεωτική απελευθέρωση (από τοίχους ή άλλες περιφράξεις) και υποχρεωτική φύτευση των 2/3 των ακάλυπτων χώρων στις εντός σχεδίου περιοχές.

5. Θα τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία (έχει καταργηθεί το δικαίωμα εξαγοράς, έχει προχωρήσει η σύνταξη ενός Προεδρικού Διατάγματος), με στόχο τη διασφάλιση περισσότερων χώρων στάθμευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

6. Προώθηση προγράμματος κοινόχρηστων πάρκινγκ.

7. Απελευθέρωση και επιβολή χρήσης των υφιστάμενων πιλοτών για χώρους στάθμευσης.

Κίνητρα για πολυκατοικίες

8. Πρόβλεψη ειδικού ταμείου στις πολυκατοικίες για την αποκατάσταση των όψεων.

9. Επιβολή Δημοτικού Ανταποδοτικού Τέλους με τη συμφωνία της πλειονότητας των θιγομένων. Θα ισχύσει μόνο αν προκύψει συμφωνία δημοτών για επιπλέον φορολογία, που όμως θα χρηματοδοτεί συγκεκριμένα έργα του δήμου από τα οποία ωφελούνται οι φορολογούμενοι δημότες (π.χ. εξωραϊσμός κοινόχρηστης έκτασης, ειδικές κατασκευές κ.λπ.).