Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τέρμα οι διεκδικήσεις του δημοσίου για τα εντός σχεδίου... δάση :: 27-02-2003) 

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Τέρμα οι διεκδικήσεις του Δημοσίου για τα εντός σχεδίου… δάση

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΘΑΣ

Ψηφίσθηκε χθες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η επίμαχη τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ σύμφωνα με την οποία καθορίζεται το καθεστώς ιδιοκτησίας σε εκτάσεις εντός σχεδίου πόλεως και οι οποίες διεκδικούνταν από το Δημόσιο ως… δάση. Με βάση την τροπολογία ο κάτοχος ακινήτου μέχρι 2 στρεμμάτων εντός σχεδίου πόλεως ή μεγαλύτερου εφόσον περιέχει κτίσμα που καλύπτει το 30% του συντελεστή δόμησης της περιοχής και διεκδικείται από το Δημόσιο, κατοχυρώνεται έναντι του Δημοσίου εφόσον φέρει νόμιμους τίτλους για μία 10ετία ή κατέχει το ακίνητο με χρησικτησία τουλάχιστον για 30 χρόνια. Το σχέδιο νόμου αλλά και την τροπολογία καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία ζητώντας τη σύσταση διακομματικής επιτροπής. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Γκατζής και του Συνασπισμού κ. Ασημίνα Ξηροτύρη κάνοντας λόγο για αναγνώριση των καταπατητών.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα για τις εκτός σχεδίου πόλεως εκτάσεις, επανέλαβε την πρότασή της για διακομματική επιτροπή και συναίνεση, ενώ έκανε γνωστό ότι από το Κτηματολόγιο έχουν καταρτισθεί 82 χάρτες. από τους οποίους το υπουργείο Γεωργίας έχει θεωρήσει τους 40, αλλά οι δασάρχες έχουν αναρτήσει μόνον έναν.

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε "παράλογη και τρελή" τη συμπεριφορά των δασαρχών και δήλωσε: "Ντρέπονται να τους αναρτήσουν". Η κ. Παπανδρέου εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τέτοιες ενέργειες κρύβονται συμφέροντα, λέγοντας ότι "οι χάρτες άλλους βολεύουν και άλλους όχι" και αναφερόμενη στην αναβολή εκ μέρους του υπουργείου Γεωργίας να αλλάξει την ισχύουσα νομοθεσία τόνισε: "Κάθε φορά που κάνει μία απόπειρα ξεσηκώνονται οι πάντες, μηδέ των πολιτικών κομμάτων εξαιρουμένων και όλους μας κατέχει υποκρισία".