Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "αστακός" και η σούδα :: 27-02-2003) 

"Αστακός" και η Σούδα

Έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη βάση - Και μεταφορά πυραύλων Πάτριοτ

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Σε "πορτοκαλί συναγερμό" έχουν οδηγήσει την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή οι Αμερικανοί, που προετοιμάζονται να θέσουν σε πλήρη αεροπορικό έλεγχο όλες τις πτήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, πριν από τη σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράκ.

Στη Σούδα. Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποφασίσει να μετακινήσει "την κατάλληλη στιγμή" μια συστοιχία αντιαεροπορικών συστημάτων Πάτριοτ (PAC 3) στην Κρήτη για την προστασία της βάσης

Με νόταμ που θα μεταδοθεί λίγο πριν από την "ώρα μηδέν", όλα τα αεροσκάφη ­ πολιτικά και στρατιωτικά, ανεξαρτήτως εθνικότητας ­ υποχρεούνται να δίνουν πλήρη στοιχεία πτήσεως σε δύο αεροπλανοφόρα που θα κινούνται μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, τα αεροσκάφη θα εγκλωβίζονται από τα ραντάρ της αεράμυνας και θα θεωρούνται αυτόματα στόχοι προς κατάρριψη, μόλις φτάσουν σε απόσταση 5 ν. μιλίων από τα αεροπλανοφόρα ή τα πολεμικά πλοία!

Για τη λήψη του μέτρου αυτού, οι Αμερικανοί έχουν ήδη συζητήσει με αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες και ήδη προ μερικών εβδομάδων έκαναν τεστ εφαρμογής με χαλαρότερους όρους σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Η αυστηρότητα των μέτρων αποδόθηκε από τους Αμερικανούς στα "νέα δεδομένα" από τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές και τον φόβο, όπως είπαν, τρομοκρατικής επίθεσης από αέρος, όπως στους Δίδυμους Πύργους, σε αεροπλανοφόρα ή πλοία.

Ο κίνδυνος αυτός, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνεται ως ψύχωση, οδήγησε τους Αμερικανούς στην ανανέωση της λίστας των απαιτήσεων ασφάλειας της βάσης στη Σούδα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποφασίσει να μετακινήσει "την κατάλληλη στιγμή" μια συστοιχία αντιαεροπορικών συστημάτων Πάτριοτ (PAC 3) στην Κρήτη για την προστασία της αεροπορικής και ναυτικής βάσης της Σούδας. Η εγκατάσταση της συστοιχίας μπορεί να γίνει σε 24 ώρες, ενώ την αντιαεροπορική ομπρέλα της Κρήτης ενισχύουν οι S-300 καθώς και αντιαεροπορικά μικρότερου βεληνεκούς (Βέλος και Κροτάλ).

Η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα ότι όλες οι επιχειρήσεις αεροπλανοφόρων και υποβρυχίων θα γίνουν έξω από το FIR Αθήνας. Η Ελλάδα ζήτησε επίσης και πέτυχε να έχει ήδη από τώρα τριήμερη προειδοποίηση για όλα τα οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ που μπαίνουν στο FIR Αθήνας. Αντίθετα, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (Ρ-3) ή τα κατασκοπευτικά έχουν πιο χαλαρούς όρους. Το καθεστώς αυτό πάντως αναμένεται να τροποποιηθεί σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.

Από τη στιγμή που θα εκδοθεί η νόταμ για το σύνολο των πτήσεων, αναμένεται να λειτουργήσουν δίαυλοι επικοινωνίας των Υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας (Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, Αιγύπτου, Ισραήλ κ.λπ.) με τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ για συντονισμό των πτήσεων.

ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Θα εκτοξεύονται πύραυλοι από 2.500 χλμ.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Κρήτη ακόμη μερικές δεκάδες πεζοναύτες και κομάντος SEAL'S για την περιμετρική φύλαξη του αεροδρομίου και του Ναυστάθμου, ο οποίος απέκτησε και τμήμα υποστήριξης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Η νέα αυτή βάση έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αμερικανικά πολεμικά σχέδια, καθώς η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει τη μία από τις δύο περιοχές από τις οποίες θα χτυπηθεί το Ιράκ με πυραύλους Κρουζ τύπου Τόμαχοκ. Οι πύραυλοι αυτοί, με μέγιστο βεληνεκές 2.500 χιλιόμετρα, εκτοξεύονται από υποβρύχια τύπου Los Angeles και κατευθύνονται μόνοι τους στον στόχο βάσει εικόνας που έχουν στον εγκέφαλό τους. Το τελευταίο 10ήμερο έχουν περάσει για εφοδιαστική υποστήριξη από τη Σούδα τουλάχιστον 4 υποβρύχια Los Angeles - το "San Juan", το "Augusta", το "Boise" και χθες το "Toledo".

Οι πύραυλοι των υποβρυχίων αυτών καθώς και των αεροσκαφών των δύο αεροπλανοφόρων (το "Truman" βρίσκεται ήδη μεταξύ Κρήτης και Κύπρου) θα αποτελέσουν τη μία από τις τρεις "αιχμές" των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.