"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( φρούρια τα αεροδρόμια :: 27-02-2003) 

Φρούρια τα αεροδρόμια

Ταλαιπωρία προβλέπεται για επιβάτες, που θα περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους

ΚΩΣΤΑΣ ΝΤΕΛΕΖΟΣ

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στα διεθνή, εν όψει των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Ιράκ, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας της Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΘΕΑΠΑ) που συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή.

Τα μέτρα ασφαλείας, που θα μεταβάλουν σε "αστακούς" τα ελληνικά αεροδρόμια και θα κάνουν δύσκολη τη ζωή των επιβατών (προτού επιβιβαστούν στα αεροπλάνα θα περνούν από εξονυχιστικούς ελέγχους), θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή μόλις οι ΗΠΑ ειδοποιήσουν για την έναρξη των επιχειρήσεων στην περιοχή του Ιράκ.

Στόχος των μέτρων αυτών είναι κυρίως η προστασία των αεροδρομίων και των αεροσκαφών από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνονται έκτακτες επιθεωρήσεις στους διεθνείς αερολιμένες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Κέρκυρας. Οι επιθεωρήσεις αυτές δεν θα προαναγγέλλονται και τα αποτελέσματά τους θα παραδίδονται αμέσως στην ΥΠΑ και στο υπουργείο Μεταφορών.

Στη χτεσινή σύσκεψη της ΕΘΕΑΠΑ μετείχαν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Εξωτερικών, από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τους Έλληνες αερομεταφορείς.

Τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν στους αερολιμένες αμέσως μόλις οι ΗΠΑ δώσουν το σήμα της έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων είναι:

1. Ασφάλεια των αεροδρομίων

Θα ελέγχεται αυστηρά η είσοδος σε όλους τους ζωτικούς χώρους των αερολιμένων. Το προσωπικό των αεροδρομίων θα πρέπει να φέρει αναρτημένη σε εμφανές σημείο την ειδική άδεια εισόδου, η οποία θα ελέγχεται από τους αστυνομικούς. Το προσωπικό, πριν από την είσοδό του στους ελεγχόμενους χώρους, θα περνά υποχρεωτικά και από σωματικούς ελέγχους, με τη βοήθεια των κατάλληλων μηχανημάτων.

Επίσης, η Αστυνομία πριν από τις πτήσεις θα κάνει ελέγχους και στο προσωπικό των αεροδρομίων που σχετίζεται με αυτές, ενώ θα τηρείται μητρώο προσωπικού, το οποίο θα ελέγχεται αυστηρά.

Ακόμα, όλα τα οχήματα που θα εισέρχονται στους ελεγχόμενους χώρους θα ερευνώνται εξονυχιστικά, ενώ θα γίνεται και δεύτερη δειγματοληπτική έρευνα σε οχήματα και εφόδια μετά την είσοδό τους στους χώρους αυτούς.

Η Αστυνομία θα αναλάβει την 24ωρη επίβλεψη και παρακολούθηση όλων των κοινόχρηστων χώρων των αεροσταθμών και αερολιμένων (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, μέσα μεταφορών, ξενοδοχεία στους αερολιμένες κ.λπ.).

Επιπλέον, θα φρουρούνται - και με περιπολίες - οι περιοχές συντήρησης, η περίμετρος των αεροδρομίων, οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί, τα αεροναυτιλιακά βοηθήματα, οι πύργοι ελέγχου, οι περιοχές καυσίμων και οι τηλεπικοινωνιακοί σταθμοί.

2. Προστασία αεροσκαφών

Ενισχύεται η περιφρούρηση των αεροσκαφών. Τα αεροσκάφη που θα βρίσκονται στο έδαφος θα φρουρούνται μέρα και νύχτα, ενώ θα γίνεται έρευνα σε όλα τα αεροπλάνα που θα προέρχονται από την επισκευαστική βάση. Τα αεροσκάφη θα φυλάσσονται συνεχώς από αστυνομικούς (με πεζές περιπολίες ή με αστυνομικά οχήματα) μέχρι την αναχώρησή τους. Θα ελέγχονται ακόμη και τα σημεία πρόσβασης των αεροσκαφών στους χώρους αναχωρήσεων.

Ακόμα, σε όλη τη διάρκεια των πτήσεων (εσωτερικού και εξωτερικού) θα παραμένουν ασφαλισμένες οι πόρτες του πιλοτηρίου και μόνο ύστερα από συνεννόηση με τον πιλότο θα μπορεί κάποιο μέλος του πληρώματος να πάει στο πιλοτήριο.

3. Έλεγχοι ασφαλείας επιβατών, αποσκευών και χειραποσκευών

Οι επιβάτες θα μπορούν να παίρνουν μαζί τους στο αεροσκάφος - σε εφαρμογή και του σχετικού κανονισμού της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) - μόνο μία χειραποσκευή διαστάσεων 45 cm Χ 35 cm Χ 20 cm. Αυτό το μέτρο θα τηρείται απαρέγκλιτα σε όλα τα δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού.

Οι έλεγχοι σε επιβάτες και χειραποσκευές θα είναι πλέον διπλοί και θα γίνονται τόσο στη διάρκεια του check in όσο και στις πύλες εξόδου, λίγο πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος. Τους ελέγχους θα τους κάνει η Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης, η Αστυνομία θα κάνει επιπλέον ελέγχους ταυτοπροσωπίας σε πρόσωπα που η ίδια θα κρίνει ότι είναι απαραίτητο να ελέγξει για δεύτερη φορά.

Στα αεροδρόμια που δεν διαθέτουν επαρκή ηλεκτρονικό έλεγχο αποσκευών, οι επιβάτες πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος θα καλούνται να κάνουν αναγνώριση των αποσκευών τους.

Οι χώροι στους οποίους θα παραδίδονται και θα παραμένουν οι αποσκευές μέχρι τη φόρτωσή τους στο αεροπλάνο θα προστατεύονται συνεχώς. Από τους αξονικούς τομογράφους θα περνά πλέον το 100% των αποσκευών.

Οι επιβάτες που πρόκειται να αναχωρήσουν θα διαχωρίζονται υποχρεωτικά από τους επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο με κάποια πτήση.

Έλεγχοι ασφαλείας θα γίνονται και στις εμπορευματικές μεταφορές καθώς και στις ταχυδρομικές αποστολές. Από ελέγχους ασφαλείας θα περνούν και οι εταιρικές τροφοδοσίες.

4. Έλεγχος ασφαλείας καθαρισμού αεροσκαφών

Όλα τα συνεργεία που ασχολούνται με τον καθαρισμό των αεροσκαφών, προτού αναλάβουν έργο, θα ελέγχονται εξονυχιστικά.

5. Γενική αεροπορία (μικρά-ιδιωτικά αεροσκάφη):

Θα γίνεται διαχωρισμός των ιδιωτικών πτήσεων από τις εμπορικές. Όταν κρίνεται αναγκαίο, οι ιδιωτικές πτήσεις θα αναστέλλονται.

Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα αυξηθεί το προσωπικό των αερολιμένων, στους οποίους θα αποσπαστούν περισσότεροι αστυνομικοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΘΕΑΠΑ θα συνέλθει εκ νέου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.