Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( το γλαύκωμα χτυπάει τους έλληνες :: 10-01-2003) 

Το γλαύκωμα χτυπάει τους Έλληνες

ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Γραφείο Βόρ. Ελλάδας

Γενετικοί και φυλετικοί παράγοντες ίσως ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του γλαυκώματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, δεδομένου ότι οι Έλληνες πάσχουν από τη συγκεκριμένη οφθαλμολογική πάθηση σε ποσοστό υψηλότερο κατά 50% σε σχέση με άλλους λευκούς πληθυσμούς, ενώ οι έγχρωμοι κατέχουν την πρωτιά.

Όπως καταδεικνύει επιδημιολογική οφθαλμολογική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η συχνότητα εμφάνισης του γλαυκώματος είναι πολύ μεγαλύτερη στον ελληνικό πληθυσμό, την ώρα που ο μέσος όρος στις δυτικές χώρες είναι 1% - 2% για τους άνω των 40 ετών και 2,5% για τους άνω των 55 ετών.

Η έρευνα στηρίζεται στον οφθαλμολογικό έλεγχο τυχαίου δείγματος γενικού πληθυσμού που έχει επιλεγεί από τα δημοτολόγια του δήμου Θεσσαλονίκης (5.000) και έως τώρα έχουν εξεταστεί 1.400 άτομα. Στόχος της είναι η συλλογή επιδημιολογικών και γενετικών στοιχείων οφθαλμολογικών νοσημάτων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, κατανάλωση αλκοόλ, λήψη φαρμάκων, γονίδια) που συνδέονται με την εμφάνιση του γλαυκώματος. Τα στοιχεία θα συγκριθούν με αυτά ανάλογων ερευνών που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και φανερώνουν ότι οι Αφροαμερικανοί για γενετικούς λόγους αλλά και για λόγους όχι άσχετους με την κατασκευή των ματιών τους εμφανίζουν γλαύκωμα συχνότερα απ' ό,τι οι λευκοί.

"Η νέα γνώση που θα πάρουμε από τη συγκεκριμένη μελέτη θα βοηθήσει την πολιτεία στην καλύτερη σχεδίαση προληπτικών ελέγχων και θα προσδιορίσει ενδεχόμενα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή σοβαρών οφθαλμολογικών νοσημάτων" ανέφερε χθες ο ερευνητής και λέκτορας της Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Φώτης Τοπούζης.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2004.