Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οικογενειακός γιατρός για όλους στο ικα :: 25-02-2003) 

Οικογενειακός γιατρός για όλους στο ΙΚΑ

Σε όλη τη χώρα το τηλεφωνικό ραντεβού με το184

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Πρότυπες μονάδες υγείας με οικογενειακούς γιατρούς, ηλεκτρονική επεξεργασία συνταγών φαρμάκων, αλλά και σύνδεση ον λάιν με όλα τα συμβεβλημένα ιδιωτικά και κρατικά νοσοκομεία τίθενται σε λειτουργία από το ΙΚΑ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Τονίζεται ότι το ΙΚΑ προσφέρει ασφάλιση υγείας σε 5 εκατ. πολίτες (τα 4 εκατ. είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και το 1 εκατ. συνταξιούχοι άλλων ταμείων). Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΙΚΑ για το τρέχον έτος:

* Εντός του 2003 θα εγκατασταθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης νοσηλευτικών πράξεων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές. Έτσι, το ΙΚΑ θα ενημερώνεται ον λάιν και αναλυτικά για όλες τις πράξεις νοσηλείας με στόχο τον περιορισμό της σπατάλης, την ταχεία εκκαθάριση των λογαριασμών και τη συγκριτική ανάλυση των υπηρεσιών υγείας που αγοράζει.

Πιλοτική μονάδα

* Μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική οργάνωση της πρότυπης μονάδας υγείας με οικογενειακούς γιατρούς, που ήδη λειτουργεί πιλοτικά στη Μονάδα Υγείας Πατησίων. Στη μονάδα αυτή δοκιμάζονται οι νέες εφαρμογές λογισμικού πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ οι ασφαλισμένοι έχουν κατανεμηθεί μηχανογραφικά στους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι κρίνουν πότε είναι απαραίτητο να παραπέμψουν τους ασθενείς στις μονάδες υγείας για διαγνωστικές εξετάσεις ή θεραπεία. Το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας στη συνέχεια θα εγκατασταθεί σε όλες τις μονάδες υγείας του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα.

Οι συνταγές

* Καθιερώνεται νέο σύστημα διαχείρισης συνταγών φαρμάκων. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη αρχίσει η λειτουργία του μηχανογραφικού κέντρου επεξεργασίας 2 εκατ. συνταγών φαρμάκων μηνιαίως (24 εκατ. συνταγές φάρμακων ετησίως) οι οποίες προωθούνται από 8.500 γιατρούς τού ΙΚΑ στα 9.000 φαρμακεία της χώρας. Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής επεξεργασίας συνταγών φαρμάκων αναμένεται να επιφέρει συγκράτηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης κατά 9%, περιορισμό της κατευθυνόμενης συνταγογραφίας μέσω ηλεκτρονικού ελέγχου και μείωση της φαρμακευτικής κατανάλωσης.

Τηλεφωνικά ραντεβού

* Επεκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού 184 σε όλη τη χώρα με στόχο τη μείωση της αναμονής σε οποιαδήποτε ιατρική ειδικότητα στις 15 ημέρες. Παράλληλα το 184 θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και για τα ραντεβού στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές.

* Με την πρόσληψη των πρώτων 550 γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα αρχίσει η λειτουργία μονάδων υγείας 24ωρης λειτουργίας (6 στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη), καθώς οι γιατροί που θα εργάζονται πλέον στις μονάδες υγείας του ΙΚΑ θα είναι πλήρους - αποκλειστικής απασχόλησης, χωρίς το δικαίωμα να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Οι υπόλοιποι γιατροί θα είναι οικογενειακοί - προσωπικοί με συμβάσεις, που θα εργάζονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία.