Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ποινικολόγοι κατά του αποκλεισμού της κάμερας από τις δίκες :: 24-02-2003) 

Ποινικολόγοι κατά του αποκλεισμού της κάμερας από τις δίκες

Τα "πυρά" ποινικολόγων και εγκληματολόγων δέχεται η νομοθετική ρύθμιση για τον αποκλεισμό της τηλεοπτικής κάμερας από τις δίκες, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η δίκη της 17Ν. Το ζήτημα κυριάρχησε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προχθές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών), στο οποίο οι εισηγητές αναζήτησαν και τα όρια μέσα στα οποία κινείται το πολιτικό έγκλημα.

Στο συνέδριο, με θέμα "Εξουσία, κράτος δικαίου, πολιτικό έγκλημα", ο καθηγητής εγκληματολογίας κ. Ι. Πανούσης έκανε λόγο για "περιορισμό της λαϊκής δημοσιότητας" με τον αποκλεισμό της τηλεοπτικής κάμερας από τη δίκη της 17Ν και απέδωσε τη σχετική νομοθετική διάταξη στην "πολιτική αμηχανία ή την απουσία πολιτικής απέναντι σε μια τρομοκρατική δραστηριότητα που έχει έντονο πολιτικό στίγμα και πολιτικές επιπτώσεις…".

Στον ορισμό του πολιτικού εγκλήματος επικέντρωσε την εισήγησή του ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου κ. Ν. Παρασκευόπουλος, αναφέροντας ότι "είναι το έγκλημα που επιτυγχάνει ή επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική παρέμβαση με το μικρότερο δυνατό κόστος σε ατομικά έννομα αγαθά". Κατά τον εισηγητή, η διάπραξη ανθρωποκτονιών με προσχηματικούς πολιτικούς στόχους δεν μπορεί να θεωρηθεί ως πολιτικό έγκλημα, αντιθέτως η διάπραξη αδικημάτων, όπως η αντίσταση κατά της αρχής σε διαδηλώσεις και άλλες μαζικές κινητοποιήσεις έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

Ο ποινικολόγος κ. Χρ. Αργυρόπουλος αποσύνδεσε από την πλευρά του το πολιτικό κίνητρο από το πολιτικό έγκλημα, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, στην οποία τα κίνητρα των δραστών ήταν πολιτικά, και η δολοφονία καταγράφηκε ως σημαντικό πολιτικό γεγονός με ιστορικές επιπτώσεις, αλλά δεν θεωρήθηκε ποτέ πολιτικό έγκλημα.