"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( πυροσβεστική παρέμβαση για το "αργό συρτάκι" του ρογκ :: 24-02-2003) 

ΑΘΗΝΑ 2004

Πυροσβεστική παρέμβαση για το "αργό συρτάκι" του Ρογκ

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

"Πυροσβεστικά" προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να σβήσει τη φωτιά που άναψε από τη Λωζάννη ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ο οποίος έβγαλε και πάλι "κιτρίνη κάρτα" για καθυστερήσεις. "Μην ανησυχείτε, κύριε Ρογκ, όλα θα γίνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους" είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα στη Λωζάννη, μετά την ξαφνική και σε υψηλούς τόνους παρέμβαση του προέδρου της ΔΟΕ για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τη "σοβαρή ανησυχία του" ειδικά για το πρόγραμμα της ασφάλειας των Αγώνων, για το Στάδιο Καραϊσκάκη και άλλα έργα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι Αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2004.

Τρία θέματα

Τρία είναι τα θέματα που έθεσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ:

Καθυστέρηση στην επιλογή αναδόχου για την ασφάλεια, στην υπογραφή συμβολαίου για την έναρξη εργασιών στο Καραϊσκάκη και καθυστερήσεις στις εγκαταστάσεις του μοντέρνου πένταθλου στο Γουδί, στο κλειστό μπάσκετ του Ελληνικού, στο σλάλομ και στο εργοτάξιο κατασκευής του τραμ. Η Αθήνα, σε αντίθεση με παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, αντέδρασε με ψυχραιμία στις επικρίσεις του προέδρου της ΔΟΕ, ο οποίος, κατά την προσφιλή του τακτική, χρησιμοποίησε άλλη μία φορά το "συρτάκι" για να περάσει το μήνυμα των καθυστερήσεων. "Το συρτάκι σας έχει αρχίσει να γίνεται πάλι αργό", είπε χαρακτηριστικά. Η Οργανωτική Επιτροπή απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα, απαντώντας "ουδέν σχόλιο", ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει εφ' όλης της ύλης σήμερα, μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση για την πορεία της προετοιμασίας. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγ. Βενιζέλος, πάντως, τοποθετήθηκε ήδη λέγοντας πως "είναι ευεργετικό να επισημαίνονται τα προβλήματα από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, γιατί αυτό βοηθά στη διαμόρφωση του ευρύτερου αναγκαίου κλίματος".

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΟΕ

1) Ασφάλεια

ΔΟΕ: Δεν έχετε υπογράψει ακόμα σύμβαση με τον ανάδοχο. Κινδυνεύει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ανδρών ασφαλείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου μεταξύ των δύο κοινοπραξιών (SAIC, TRS) αναμένεται να κλείσει άμεσα. Σήμερα είναι πολύ πιθανόν να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή για ν' αποφασίσει αν θα δώσει το πράσινο φως για ανάδειξη προσωρινού μειοδότη ή αν θα επιχειρηθεί ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης (μία, δύο ημέρες) με τις κοινοπραξίες, με σκοπό τη μείωση των οικονομικών προσφορών. Όπως προκύπτει από το άνοιγμα των προσφορών, αυτές ήταν και πάλι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την προκήρυξη, περιείχαν όμως πολύ σημαντικές αυξήσεις του αντικειμένου οι οποίες έλειπαν στην αρχή. Τα συστήματα ασφαλείας καλύπτουν και την περιοχή του Αργοσαρωνικού, η λειτουργία και συντήρηση του TETRA είναι για 10 χρόνια και όχι για ένα, δίνονται πέντε χρόνια για συντήρηση των επιχειρησιακών κέντρων και τερματικών TETRA, ενώ διασφαλίζεται με συγκεκριμένες τιμές και η μεταολυμπιακή χρήση του TETRA. Η νέα διαδικασία πάντως πέτυχε μείωση της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ. Η SAIC υπέβαλλε πρόταση 317,9 εκατ., ενώ η TRS 318,4 εκατ. ευρώ.

2) Στάδιο Καραϊσκάκη

ΔΟΕ: Ακόμα να αρχίσουν οι εργασίες στο Καραϊσκάκη. Είπατε θα κλείσει από τον Ιανουάριο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία, η οποία μεταφέρει την κυριότητα του Σταδίου Καραϊσκάκη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και από εκεί στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Αυτή είναι η βασική εκκρεμότητα για να αρχίσουν οι εργασίες στο Καραϊσκάκη.

3) Αθλητικές εγκαταστάσεις - τραμ

ΔΟΕ: Κινδυνεύουν τα δοκιμαστικά τεστ τον Αύγουστο του 2003, αφού καθυστερούν μερικά γήπεδα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο κλειστό μπάσκετ του Ελληνικού, το σλάλομ και το μοντέρνο πένταθλο στο Γουδί. Όμως τα δοκιμαστικά τεστ μπορεί να γίνουν κι αλλού. Το Σίδνεϊ έκανε το 50% των δοκιμαστικών με σχολικά πρωταθλήματα. Το σλάλομ είναι πράγματι θέμα γιατί δεν έχουμε άλλο γήπεδο. Για το τραμ γίνεται προσπάθεια συνεννόησης με τους δήμους, οι οποίοι φρενάρουν το έργο.