Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( βρετανική... βάση για λύση :: 24-02-2003) 

Βρετανική… βάση για λύση

Δίνουν το μισό από το έδαφος που κατέχουν στην Κύπρο ως συμβολή στο εδαφικό

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΛΑΚΟΣ

Κίνηση - βόμβα εμφανίζονται διατεθειμένοι να κάνουν οι Βρετανοί, προκειμένου να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Λονδίνο διαβεβαίωσε τα Ηνωμένα Έθνη ότι είναι έτοιμο να "παραχωρήσει" το μισό περίπου έδαφος των "κυρίαρχων βρετανικών βάσεων στο κοινό κράτος" ως βρετανική συμβολή στην επίλυση του προβλήματος και ειδικότερα της εδαφικής πτυχής του.

Η βρετανική "συνεισφορά" περιλαμβάνεται μεταξύ των προτάσεων διαλόγου που τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαβιβάσει προς τα ενδιαφερόμενα μέρη για να καλυφθεί το έλλειμμα που προκύπτει από την άρνηση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει επιπρόσθετα εδάφη και να κρατήσει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τη Χερσόνησο της Καρπασίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τα 9/10 του εδάφους που θα "επιστρέψουν" οι Βρετανοί θα περιέλθουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά και το 1/10 στην τουρκοκυπριακή.

Τα Ηνωμένα Έθνη μέσω άτυπων εγγράφων ή "προτάσεων διαλόγου" έχουν "προϊδεάσει τα δύο μέρη τι θα είναι το τρίτο σχέδιο", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή. Η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή του τρίτου και τελικού σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών έχει αρχίσει.

Ο ίδιος ο εκλεγμένος πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε αναχωρώντας για την Αθήνα ότι έλαβε χθες το πρωί ένα μνημόνιο στο οποίο καταγράφονται οι συζητήσεις του με τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο. Είπε ότι δεν πρόκειται για το τρίτο σχέδιο και ότι (όπως και ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Κληρίδης) δεν επιθυμεί την υποβολή νέου σχεδίου αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, που έφτασε χθες το απόγευμα στην Άγκυρα εγκαινιάζοντας την περιοδεία του στο τρίγωνο Άγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, δήλωσε ότι τα μέρη γνωρίζουν τι σκέφτονται τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη, ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 16 Απριλίου θα ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ε.Ε. και σημείωσε ότι επιθυμεί να ενθαρρύνει τους ηγέτες να επιδείξουν το πνεύμα συμβιβασμού και το θάρρος για τα οποία είναι ικανοί.