Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα μεταλλαγμένα κάνουν θραύση :: 22-02-2003) 

ΑΣΙΑ

Τα μεταλλαγμένα κάνουν θραύση

Γυναίκα σε φυτεία ρυζιού

Ανήσυχες μήπως μείνουν πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πολλές χώρες της Ασίας προχωρούν στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων συγκομιδών.

Οι τρεις πιο πολυάνθρωπες χώρες της Ασίας - η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία - φυτεύουν ήδη εκατομμύρια στρέμματα γης, με γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι. Άλλες μεγάλες χώρες της Ασίας, ανάμεσα στις οποίες η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία, αφιερώνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικές και επιδοτούμενες από τις κυβερνήσεις έρευνες για βιοτεχνολογικές καλλιέργειες.

Καθώς 600 εκατομμύρια στρέμματα γης σε όλο τον κόσμο είναι ήδη φυτεμένα με βιοτεχνολογικές καλλιέργειες, κυρίως στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, οι εξελίξεις αυτές στην Ασία ανοίγουν τον δρόμο ώστε οι βιοτεχνολογικές καλλιέργειες να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Έκρηξη. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά την αποδοχή των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών», δήλωσε ο Νικόλας Καλαϊτζαντωνάκης, καθηγητής Αγροτοβιομηχανίας του Πανεπιστημίου του Μισούρι στην Κολούμπια. «Η Ασία δεν είναι μόνον η περιοχή στην οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη, είναι η περιοχή στην οποία παράγονται και τα περισσότερα τρόφιμα».

Οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ασίας, γνωρίζοντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά μεταξύ των Ευρωπαίων, σχεδιάζουν να προχωρήσουν με προσοχή πριν εγκρίνουν τη χρησιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών τροφίμων.