Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καθαριότητα, το μεγάλο στοίχημα των δήμων το 2004 :: 22-02-2003) 

Καθαριότητα, το μεγάλο στοίχημα των Δήμων το 2004

Κάθε πέντε λεπτά θα αδειάζουν οι κάδοι στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το σχέδιο αποκομιδής απορριμμάτων στην πόλη προβλέπει παραγωγή 70 τόνων μικροαπορριμμάτων ημερησίως και τον διαχωρισμό της πρωτεύουσας σε "ζώνες" ανάλογα με την απόσταση από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τους χώρους συγκέντρωσης κοινού.

Πάντως, το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας με τα σκουπίδια θα είναι αυτό της ποιότητας των υπηρεσιών. Κατά πόσον δηλαδή ο μηχανισμός των Δήμων ή ακόμα και οι εταιρείες που ενδέχεται να αναλάβουν το έργο, θα καταφέρουν να υπάρχει διαρκώς η αίσθηση της "απόλυτης" καθαριότητας στην πόλη, μέσα κι έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και στις περιοχές που θα κατακλυστούν από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Την ευθύνη για την καθαριότητα μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τόσο στα γήπεδα όσο και τα Χωριά των αθλητών, δημοσιογράφων και κριτών-διαιτητών, έχει η Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004" ενώ για όλα τα υπόλοιπα υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια των Αγώνων έχει ανάψει "κόκκινο" στον Δήμο Αθηναίων, στην ευθύνη του οποίου βρίσκονται περίπου 600 χιλιόμετρα δρόμων οι οποίοι πρέπει να είναι "γυαλισμένοι" καθημερινά το καλοκαίρι του 2004. Η δήμαρχος έχει ήδη υπολογίσει σε 35 εκατ. ευρώ το κόστος.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται επάρκεια εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού, αφού χρειάζονται καλάθια σε κάθε γωνία και ανθρώπινο δυναμικό που θα τα αδειάζει κάθε πέντε λεπτά τις ώρες αιχμής.

Στην Αθήνα η ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών είναι περίπου 4.000 τόνοι ημερησίως. Οι εκτιμήσεις της ΟΕΟΑ είναι πως λόγω του ολυμπιακού φόρτου η αύξηση θα είναι περίπου 200 τόνοι επιπλέον. Η "Αθήνα 2004" έχει προϋπολογίσει το έργο αποκομιδής των σκουπιδιών μόνο μέσα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις σε 55 εκατ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για να αναδειχθεί ο ανάδοχος - έχει ακυρωθεί μία φορά - βρίσκεται σε εξέλιξη.