Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( επίθεση με... σκουλήκια και "πατάτες της ελευθερίας"! :: 21-02-2003) 

Επίθεση με… σκουλήκια και "πατάτες της ελευθερίας"!

Εναντίον Σιράκ το πρωτοσέλιδο της βρετανικής "Τhe Sun"

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Στον κόσμο της διπλωματίας, οι αντιπαραθέσεις κρατούν ακόμη ένα κάποιο επίπεδο. Στον κόσμο των ταμπλόιντ, γίνονται συχνά από κωμικοτραγικές έως χυδαίες.

Ειδική έκδοση: "Ο Σιράκ είναι ένα σκουλήκι" ήταν χθες ο (γαλλικός) τίτλος της "Sun" που διάβασαν οι Παριζιάνοι

Λαμπρό παράδειγμα ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ειδικής έκδοσης της βρετανικής "The Sun" που διανεμήθηκε χθες δωρεάν στο Παρίσι.

Όλη η σελίδα, εκτός φυσικά από τον λογότυπο της εφημερίδας, γραμμένη στα γαλλικά. Πάνω δεξιά, ο πηχυαίος τίτλος: "Ο Σιράκ είναι ένα σκουλήκι". Εικονογράφηση, ένα μεγάλο σκουλήκι με το κεφάλι του Σιράκ, που ξεπροβάλλει από το κέντρο της Γαλλίας. "Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρός σας, έτσι όπως απειλεί διαρκώς να ασκήσει βέτο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την επιβολή της θέλησης του ΟΗΕ στο Ιράκ, έχει γίνει το όνειδος της Ευρώπης", νουθετεί το βρετανικό ταμπλόιντ τους Γάλλους. "Ο κύριος Σιράκ… περιφέρεται αλαζονικά προσπαθώντας να κάνει την Γαλλία να δείχνει πιο σημαντική από ό,τι είναι. Δεν ντρέπεστε για αυτόν;".

Η απάντηση

Η απάντηση της γαλλικής προεδρίας ήταν ψύχραιμη: "Οι ύβρεις", δήλωσε η εκπρόσωπός της, Κατρίν Κολονά, "συχνά αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα για εκείνους που τις εκστομίζουν παρά για εκείνους στους οποίους απευθύνονται". Η "απάντηση" των απλών Γάλλων πολιτών ήταν πιο δυναμική: "Ο Τύπος πρέπει να είναι ελεύθερος, αλλά αυτό είναι θλιβερό", δήλωσε ο 30χρονος Μπρινό Στερν. "Πρόκειται για φιλοπολεμική προπαγάνδα. Είμαι υπερήφανος για τον πρόεδρο της χώρας μου. Οι Βρετανοί είναι αυτοί που θα έπρεπε να ντρέπονται για τον Μπλερ".

Η "Sun", η οποία ανήκει στον Αυστραλοαμερικανό μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία βρετανική εφημερίδα, με 3,5 εκατομμύρια φύλλα και δέκα εκατομμύρια αναγνώστες. Συνήθως ασχολείται με τις διασημότητες και τα σκάνδαλά τους (το πρωτοσέλιδο της έκδοσης που κυκλοφόρησε στην Βρετανία ήταν αφιερωμένο στην τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς και στον άσο του βρετανικού ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ), έχει όμως μακρά προϊστορία στις (άκομψες) αντιγαλλικές επιθέσεις.

Και στη δεύτερη σελίδα

Χθες, επέκτεινε στην γαλλική της έκδοση τις "φιλοφρονήσεις" εναντίον του Σιράκ και στη δεύτερη σελίδα: "Το σκουλήκι συναντά το τέρας", διακήρυττε αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε ο Σιράκ, στο πλαίσιο της γαλλοαφρικανικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε. Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια προκειμένου να μεταβεί στο Παρίσι, καθώς η Ε.Ε. έχει επιβάλει εναντίον του, εξαιτίας των φτωχών του επιδόσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ταξιδιωτική απαγόρευση. Για τη συνάντησή του αυτή, ο Σιράκ επικρίθηκε και από την βρετανική αντιπολίτευση, η οποία χαρακτήρισε τη χειραψία των δύο ανδρών "την πιο βρώμικη της χρονιάς".

Ο "πόλεμος" ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι, ωστόσο, επικεντρώνεται στη φιλειρηνική στάση του Γάλλου προέδρου έναντι του Ιράκ. Και δεδομένης της συμμαχίας Λονδίνου-Ουάσιγκτον, δεν θα μπορούσε παρά να έχει συμπεριλάβει και τις ΗΠΑ - με πρώτο στόχο της αμερικανικής γαλλοφοβίας τις γαλλικές εταιρείες. Το κίνημα γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, με δεκαοκτώ Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να ζητούν οικονομικά αντίποινα εναντίον της Γαλλίας. Η κυβέρνηση Μπους πήρε τις αποστάσεις της αλλά οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων πολλαπλασιάζονται. Πολλά εστιατόρια έχουν αποσύρει τα γαλλικά κρασι, άλλα έχουν ξαναβαφτίσει τις french fries ("γαλλικές πατάτες", όπως λένε οι Αμερικανοί τις τηγανητές πατάτες) σε freedom fries ("πατάτες της ελευθερίας").

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος που έχει η Γαλλία εκτός της Ε.Ε. και το θέμα, όσο περιορισμένου εύρους κι αν είναι ακόμα, δεν παύει να την ανησυχεί. Έχει, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, τη στήριξη του γαλλογερμανικού άξονα. Οι αρθρογράφοι των αμερικανικών ταμπλόιντ επεκτείνουν τις εκκλήσεις τους για μποϊκοτάζ σε όλους τους "αχάριστους συμμάχους" των ΗΠΑ…