Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "η ελλάδα τετραγώνισε τον κύκλο" :: 19-02-2003) 

"Η Ελλάδα τετραγώνισε τον κύκλο"

Με "πανηγυρικό" τίτλο χαιρέτισε η ιταλική "Κοριέρε ντέλα Σέρα" το αποτέλεσμα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες: "Η Ελλάδα τετραγώνισε τον κύκλο. Ανάδοχος μιας συνάντησης που περιέκλειε μεγάλους κινδύνους, κατόρθωσε να επιτύχει την ελάχιστη εκείνη συναίνεση που την παραμονή φαινόταν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα", αναφέρει η εφημερίδα. "Ευρώπη, συμβιβασμός για το Ιράκ", τιτλοφορείται η "Ρεπούμπλικα". "Συμφωνία στην Ε.Ε.: ο πόλεμος, η ύστατη λύση", η "Λα Στάμπα".

Όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος, η Σύνοδος Κορυφής επέτρεψε στους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφύγουν μια κρίση αναφορικά με το Ιράκ. "Η Ευρώπη συμφιλιώνεται", ήταν χθες ο πρωτοσέλιδος τίτλος τής "Λιμπερασιόν". Για τη συντηρητική "Λε Φιγκαρό", "τα γεράκια της Ε.Ε. κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να αγνοούν επί μακρόν την κοινή γνώμη, η οποία είναι εχθρική προς την προοπτική του πολέμου".

"Σώθηκε η τιμή της Ευρώπης"

Η διάσωση της ενότητας της Ε.Ε. κυριάρχησε χθες και στα πρωτοσέλιδα όλων των βελγικών εφημερίδων, με κοινή την αναγνώριση της συμβολής της ελληνικής προεδρίας. "Μεταξύ του αγγλο-ισπανικού άξονα και του γαλλο-γερμανο-βελγικού τριγώνου, ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος;", διερωτάται η "Λε Σουάρ". "Η απάντηση είναι αμφίβολη. Όμως σώθηκε η τιμή της Ευρώπης".

Πολύ πιο επιφυλακτική στάση τηρεί ο βρετανικός Τύπος, ο οποίος εκτιμά ότι η Σύνοδος Κορυφής έδειξε τις βαθιές διαιρέσεις της Ε.Ε. στο θέμα του Ιράκ. Οι "Τάιμς" επικεντρώνονται στην προσπάθεια του Μπλερ να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να "δείξουν δύναμη και όχι αδυναμία στον Σαντάμ", ενώ η "Γκάρντιαν" υποστηρίζει πως η θέση της Γαλλίας "εκμηδένισε τις ελάχιστες ελπίδες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να "συγκολλήσει" εκείνους που υποστηρίζουν την αμερικανική ρητορική με εκείνους που ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επιθεωρητές".

Ο ισπανικός Τύπος, τέλος, επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός της χώρας έριξε τους τόνους σε ό,τι αφορά την ιρακινή κρίση χωρίς πραγματικά να το πιστεύει. Όπως τονίζει η "Ελ Παΐς", "όλοι έχουν αλλάξει τη στάση τους εκτός από έναν αυθάδη, τον αρχηγό της συμμορίας των οκτώ, Χοσέ Μαρία Αθνάρ".