Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( καλούνται 100.000 ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους :: 19-02-2003) 

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Καλούνται 100.000 ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους

ΜΑΡΙΑ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Τουλάχιστον εκατό χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και γενικά ακινήτων σε εντός σχεδίου "δασικές περιοχές" θα κληθούν τους επόμενους μήνες να προσκομίσουν τίτλους, συμβόλαια ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία (ακόμα και λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ) στη δευτεροβάθμια επιτροπή του Κτηματολογίου προκειμένου να απεμπλέξουν την ιδιοκτησία τους από τις διεκδικήσεις του Δημοσίου.

Όλα αυτά φυσικά από τη στιγμή που το Σώμα της Βουλής θα εγκρίνει τη σχετική τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε ό,τι αφορά ιδιοκτήτες γης σε εκτός σχεδίου περιοχές, αυτοί, όταν θα έρθει η ώρα της κτηματογράφησης, θα πρέπει να αποδείξουν προσκομίζοντας ένα από τα δεκαεπτά στοιχεία που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, την ιδιοκτησία τους, έναντι αυτής του Δημοσίου. Αν δεν έχουν κανένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η έκταση θα περιέλθει στο Δημόσιο. Σημείο-κλειδί για την κτηματογράφηση ωστόσο παραμένει η κύρωση των δασικών χαρτών και η ανάρτησή τους ­ έργο πολύπλοκο και δύσκολο που έχουν αναλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Η σύνταξη των δασικών χαρτών θα έπρεπε να είχε γίνει από το 1974 και στην έλλειψή τους οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων που προκύπτουν τώρα με τις εντός και εκτός σχεδίου δασικές εκτάσεις.

"Προβληματικές ιδιοκτησίες"

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κ. Ζωρζέτα Λάλη, πρόεδρος της Κτηματολόγιο Α.Ε., οι "προβληματικές" ιδιοκτησίες στις εντός σχεδίου περιοχές ανέρχονται σε τουλάχιστον 33.000 ακίνητα (χτισμένα με πολυκατοικίες 4-5 ορόφων)! Το Δημόσιο εν όψει της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου "θυμήθηκε" να διεκδικήσει εκτάσεις εντός σχεδίου οι οποίες σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία ήταν δασικές. Μεταξύ αυτών είναι το ένα τέταρτο του Δήμου Κερατσινίου, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, οι Φυλακές Κορυδαλλού (τις διεκδικεί από το… Δημόσιο!), και μεγάλες εκτάσεις στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Φιλοθέης, Νίκαιας, Καισαριανής, Βύρωνα.

Η κ. Λάλη επισήμανε ότι τον Μάιο θα υπάρχει εικόνα για την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2003 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τρία προγράμματα κτηματογράφησης και να δοθούν οι πολυπόθητοι τίτλοι. Η διαδικασία της κτηματογράφησης αποκαλύπτει το μπερδεμένο κουβάρι στο καθεστώς της γης, ενώ η επίλυση των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν εδώ και δεκαετίες απαιτεί σωρεία νέων ρυθμίσεων, δημιουργεί πρόσθετους γραφειοκρατικούς μπελάδες και ανοίγει τις ορέξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης: τουλάχιστον 300.000 Έλληνες δεν έχουν κάνει ποτέ "αποδοχή κληρονομιάς"!