Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( ικανοποίηση της άγκυρας για τα μέτρα του νατο :: 18-02-2003) 

Ικανοποίηση της Άγκυρας για τα μέτρα του ΝΑΤΟ

Ικανοποιημένη είναι η Άγκυρα από τα πρώτα μέτρα που πήρε το ΝΑΤΟ για την άμυνα της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η απόφαση επιτρέπει σε στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ να αρχίσουν τον σχεδιασμό αμυντικών μέτρων υποστήριξης της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη συστοιχιών πυραύλων Πάτριοτ και αεροσκαφών ηλεκτρονικής παρακολούθησης τύπου AWACS, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα αποστολής στην Τουρκία μονάδων για την αντιμετώπιση χημικών ή βιολογικών επιθέσεων.

Η απόφαση

Η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ υπογραμμίζεται στην απόφαση, η οποία κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της απόφασης για την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας και οποιωνδήποτε άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. "Για να αρχίσει όμως η ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών μέτρων απαιτείται και μια δεύτερη ψηφοφορία στο ΝΑΤΟ", σημείωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Γιουσούφ Μπουλούτς. "Ελπίζουμε η Επιτροπή Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ να πάρει τα αναγκαία μαθήματα από την κατάσταση αυτή και να δράσει γρήγορα, όπως υπαγορεύουν οι συνθήκες", δήλωσε.

Αλλά και η γαλλογερμανική πλευρά μοιάζει ικανοποιημένη από την έκβαση της υπόθεσης στο ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν χαιρέτισε χθες το "θάρρος" του Βελγίου, το οποίο έδωσε μάχη μέχρι τέλους στις διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ για τα μέτρα προστασίας της Τουρκίας σε περίπτωση πολέμου με το Ιράκ, ενώ η Γερμανία τόνισε πως η απόφασή της να δώσει έγκριση στο ΝΑΤΟ για τα μέτρα προστασίας της Τουρκίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον του Ιράκ δεν σημαίνει πως αλλάζει την πολιτική της σχετικά με την ιρακινή κρίση.