Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ορίζοντες :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( "κονταροχτυπήματα" για την επιστροφή των μαρμάρων :: 17-02-2003) 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

"Κονταροχτυπήματα" για την επιστροφή των Μαρμάρων

Κορυφαίοι ειδικοί απ' όλο τον κόσμο πρόκειται να συνέλθουν και να "κονταροχτυπηθούν" σε ένα από τα σπάνια συνέδρια που οργανώνεται στην Αθήνα - το δεύτερο με θέμα "Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004" και υπότιτλο "Η διεθνής άποψη για το μέλλον όλων των αρχαιοτήτων".

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην "Αίγλη" στις 12 Μαρτίου, ανήκει στον οργανισμό Εκόνομιστ Κόνφερανσες και η συνάντηση αναμένεται μ' ενδιαφέρον, καθώς εκτός από τους γνωστούς για τις φιλελληνικές θέσεις τους συνέδρους, θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Μουσείων στη Βρετανία Μάουρις Ντέιβις που θα μιλήσει με θέμα "Η διεθνής άποψη για το μέλλον των αρχαιοτήτων", αλλά και ο γνωστός για τις θέσεις του κατά της επιστροφής των γλυπτών δημοσιογράφος, γλύπτης, εικονογράφος και διευθυντής του Αρτ Γουότς Μάικλ Ντάλεϊ, που θα επιχειρηματολογήσει "Γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα Ελγίνεια Μάρμαρα". Το Βρετανικό Μουσείο απουσιάζει από τη συνάντηση.

Το συνέδριο θα ανοίξει η δήμαρχος Αθηναίων κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θα μιλήσουν ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, επίτιμος καθηγητής του Κέμπριτζ Άντονι Σνότγκρας με θέμα "Είμαστε υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία" και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Ζυλ Ντασσέν.

Την ιδέα ενός παγκόσμιου μουσείου θ' αναπτύξει ο καθηγητής Ουίλιαμ Σεν Κλερ, και τις σημαντικές εξελίξεις σ' όλο τον κόσμο, αναφορικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χιλ. Για τη σημασία που έχει η επανένωση διασκορπισμένων θραυσμάτων για την καλύτερη κατανόηση των μνημείων θα μιλήσει η πρόεδρος της επιτροπής μουσείων και εκθέσεων του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, και θ' ακολουθήσει ομιλία του επικεφαλής του Διεθνούς Τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, Γκουίντο Καρντούτσι.

Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης θα παρουσιάσουν ο αρχιτέκτων του Μπερνάρ Τσουμί και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.

Για τον ρόλο των μέσων μαζικής επικοινωνίας θα μιλήσει η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, ενώ ο Βρετανός βουλευτής Ρίτσαρντ Άλαν θα μιλήσει για το πώς η πολιτική αντιπαράθεση βλέπει το μέλλον.

Επίσημοι ομιλητές είναι ο λόρδος Ντέιβιντ Όουεν και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.