Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τους ενώνει μόνον η ευρώπη :: 15-02-2003) 

Τι έδειξε γκάλοπ που έγινε για λογαριασμό του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ

Τους ενώνει μόνον η Ευρώπη

Σχέδιο Ανάν: «Ναι» λένε οι Ελληνοκύπριοι , «όχι» οι Τουρκοκύπριοι

ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα πράγματα Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι - και το μόνο στο οποίο συμφωνούν είναι η επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ από τις εταιρείες RAI και Frekans, οι δύο κοινότητες έχουν διαφορετική αντιμετώπιση σε μια σειρά από ζητήματα.

Η χαρακτηριστικότερη διαφορά είναι στην αντιμετώπιση του σχεδίου Ανάν ­ στοιχείο κρίσιμο, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι είναι πιθανόν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, κατά την επίσκεψή του στο νησί στα τέλη του μήνα, να υποβάλει το τελευταίο αναθεωρημένο σχέδιο και να καλέσει τα δύο μέρη να το παραπέμψουν σε δημοψήφισμα. Έτσι, οι Ελληνοκύπριοι σε γενικές γραμμές φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν τη λύση Ανάν, ενώ αντιθέτως οι Τουρκοκύπριοι προσανατολίζονται σε απόρριψή του.

Ιδιαιτερότητες. Θα πρέπει, βέβαια, όπως σημειώνουν οι ερευνητές να ληφθούν υπόψη και κάποια στοιχεία ιδιαιτερότητας. Για παράδειγμα, μεταξύ αυτών που απάντησαν στην τουρκοκυπριακή πλευρά, περιλαμβάνονται και έποικοι - σε ένα ποσοστό 20%. Επιπλέον, παρατηρείται φόβος να απαντήσουν οι ερωτηθέντες με ειλικρίνεια λόγω της αναβίωσης του αστυνομικού κράτους μετά την επιστροφή Ντενκτάς. Και, τέλος, αποφασιστικό ρόλο στη μεταστροφή από την «εξέγερση» στην «απαισιοδοξία» φαίνεται να έπαιξε η απογοήτευση, διότι δεν συνάντησαν την ενεργό συμπαράσταση των Ελληνοκυπρίων.

Αίσθηση προκαλεί ακόμη η πεποίθηση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων πως δε μπορούν να ζήσουν δίπλα - δίπλα με τους Ελληνοκυπρίους, πεποίθηση την οποία δεν συμμερίζονται οι Ελληνοκύπριοι.