Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( δεν εμπιστεύονται τον μπους :: 15-02-2003) 

Σε ποσοστό 59% οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί στον ΟΗΕ και άλλη πίστωση χρόνου, ενώ η δημοτικότητα του πλανητάρχη έπεσε 10 μονάδες σε ένα μήνα

Δεν εμπιστεύονται τον Μπους

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι αντίθετη στον πόλεμο

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορεί να παρουσιάζονται διχασμένοι μπροστά στην κρίση του Ιράκ, αλλά οι ευρωπαϊκοί λαοί τηρούν ενιαία στάση: η πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών είναι ταγμένη εναντίον του πολέμου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, από την Πορτογαλία μέχρι τη Ρωσία, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων είναι αντίθετη στον πόλεμο αν δεν υπάρξει νέα απόφαση του ΟΗΕ, αλλά ακόμη και αν υπάρξει, λίγοι είναι εκείνοι που θα αλλάξουν γνώμη. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας, οι Γερμανοί φαίνονται να θεωρούν τις ΗΠΑ μεγαλύτερη απειλή από τον Σαντάμ. Το Ινστιτούτο Forsa κατέγραψε ότι, σε ποσοστό 57%, η γερμανική κοινή γνώμη πιστεύει ότι «οι ΗΠΑ είναι μια χώρα πολεμοκάπηλων». Αντίθετα με προηγούμενους πολέμους, όπως στον Περσικό και στο Κόσοβο, όπου η εμπειρία έδειξε ότι η κοινή γνώμη μεταστρέφεται μόλις αρχίσουν οι συγκρούσεις, αυτήν τη φορά, σύμφωνα με έρευνα του EOS Gallup σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κοινή γνώμη παραμένει αμετακίνητη ακόμη και αν ο ΟΗΕ στηρίξει τον πόλεμο με νέα απόφαση.

Οι αριθμοί. Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μπορεί ο πρόεδρος Μπους να αισθάνεται τις ηγεσίες τους στο πλευρό του, αλλά η κοινή γνώμη αυτών των χωρών είναι ακόμη πιο εχθρική στον πόλεμο από ό,τι η κοινή γνώμη της Δύσης. Σε αυτή την περιοχή, μικρή είναι η υποστήριξη στον πόλεμο, έστω και αν γίνει με τις ευλογίες του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup International (μόλις 38% στη Ρουμανία, 28% στη Βουλγαρία και 20% στην Εσθονία). Δεν ξεπερνάει το 23% το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρωσία. Όσο για την Τουρκία, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά, σε ποσοστό 90%, την αντίθεση του τουρκικού λαού σε ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ.

Στη Βρετανία, δημοσκόπηση - τα αποτελέσματά της δημοσίευσε η εφημερίδα «Τάιμς» αυτή την εβδομάδα - δείχνει ότι το 51% των Βρετανών θεωρούν τον Τόνι Μπλερ «σκυλάκι των ΗΠΑ». Σε ποσοστό 86%, ο βρετανικός λαός επιθυμεί να συνεχιστούν οι επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ και μόλις το 25% των Βρετανών πιστεύει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος του Σαντάμ είναι ήδη αρκετά για να δικαιολογήσουν έναν πόλεμο.

Στην Αμερική, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς βλέπουν τον πόλεμο αναπόφευκτο και δύο στους τρεις τον επικροτούν. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που τα αποτελέσματά της δημοσιεύει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ποσοστό 59% οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί στον ΟΗΕ και άλλη πίστωση χρόνου. Όσο για τον πρόεδρο Μπους, η δημοτικότητά του δείχνει να έχει περιοριστεί στο 54% από το 64% που ήταν πριν από έναν μήνα.