Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τα μεταλλαγμένα εξακολουθούν να προβληματίζουν τους ευρωπαίους :: 12-02-2003) 

Τα μεταλλαγμένα εξακολουθούν να προβληματίζουν τους Ευρωπαίους

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗΣ

Στο οπωροπωλείο «Το Ευτυχισμένο Μήλο», στη μικρή ελισαβετιανή πόλη Τότνες της Δυτικής Αγγλίας, υπάρχει ταμπέλα στη βιτρίνα που αναφέρει ξεκάθαρα, ότι δεν πωλούνται εδώ γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα.

Γεγονός είναι ότι σε ολόκληρη τη Βρετανία, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν καταστήματα, τα οποία πωλούν γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα. Τα μεταλλαγμένα που διατίθενται αφειδώς από τα αμερικανικά πολυκαταστήματα αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη επιφύλαξη στην Ευρώπη, ως κάτι τουλάχιστον ανθυγιεινό.

Σε ορισμένες πόλεις, όπως η Γαλλία ή η Αυστρία, ισχύει ένα ανεπίσημο μορατόριουμ για την πώληση των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Και φυσικά παρόμοιου είδους προϊόντα δεν μπορείς να βρεις ούτε σ' αυτές τις χώρες. «Πρόκειται για κάποιου είδους διαφθορά, ή εν πάση περιπτώσει κάτι αφύσικο», υποστηρίζει η Χέδερ Μπάντελι, καθώς διάλεγε ένα λάχανο και μερικά αβοκάντο, στο «Ευτυχισμένο Μήλο».

Οι Αμερικανοί

Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, δεν συμφωνεί φυσικά. Πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του τη στάση που τηρείται στην Ευρώπη απέναντι στα μεταλλαγμένα «ανήθικη». «Οι φόβοι που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι για τα μεταλλαγμένα προϊόντα έχει πείσει ορισμένες αφρικανικές χώρες που πλήττονται από την ασιτία να απορρίπτουν την ιδέα να τα καλλιεργήσουν».

Ο Ντέιβιντ Μπερν, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών, λέει πως «η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένης και της ρεπουμπλικανικής ηγεσίας στο Κογκρέσο, κατηγορούν την Ευρώπη ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα των μεταλλαγμένων προϊόντων ως ένα μέσο ώστε να περιορίζονται οι αμερικανικές εξαγωγές».

«Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις και ορισμένες από αυτές - όχι το ευρωπαϊκό εμπορικό μπλοκ - επιθυμούν να μείνει η Αφρική καθαρή από γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα», επιμένει ο επίτροπος Μπερν. Γεγονός πάντως είναι ότι τα περισσότερα σούπερ μάρκετ στη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Αυστρία απέσυραν όλα τα μεταλλαγμένα προϊόντα από τα ράφια τους πριν από τρία χρόνια και δεν δείχνουν βιασύνη να τα ξαναφέρουν πάλι πίσω, ενώ οι πλέον διάσημοι Ευρωπαίοι σεφ δημιούργησαν ομάδα μάχης εναντίον αυτού που αποκαλούν «βιοτεχνολογικό λόμπι».