"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( οι τούρκοι τα πήραν όλα :: 12-02-2003) 

Οι Τούρκοι τα πήραν όλα

Εντυπωσιακά ανταλλάγματα έδωσαν οι ΗΠΑ για τη χρησιμοποίηση των βάσεων

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ

Χρήμα με… ουρά - 14 δισ. δολάρια - εγγυήσεις τραπεζικών δανείων, διαγραφή στρατιωτικών χρεών - περίπου 7 δισ. δολαρίων - μεταχειρισμένα όπλα, έργα σε δύο λιμάνια και έξι αεροδρόμια, συνδιοίκηση (τουλάχιστον) στο Βόρειο Ιράκ και… δουλειά στους Τούρκους δικαστές και δικηγόρους (!).

Βάση Ιντσιρλίκ. Μαχητικό F-16 και «ιπτάμενο τάνκερ» KC-135 των αμερικανικών δυνάμεων εξορμούν για πτήση στο Βόρειο Ιράκ από το τουρκικό αεροδρόμιο, που θα εκσυγχρονισθεί περαιτέρω

Αυτά είναι τα άμεσα οφέλη της Τουρκίας από τις διευκολύνσεις που άρχισε να παρέχει στα αμερικανικά στρατεύματα που φθάνουν για την επίθεση κατά του Σαντάμ Χουσεΐν.

Θα δικάζονται στην Τουρκία

Η… δικαστικής φύσεως παροχή αφορά - αν πιστέψουμε τον τουρκικό Τύπο - τη μη χορήγηση ετεροδικίας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς που τυχόν, όσο βρίσκονται στην Τουρκία, διαπράττουν ποινικά αδικήματα. Οι στρατιωτικοί αυτοί, δηλαδή, σε αντίθεση με όσα προνοεί για την Ελλάδα η πρόσφατα ψηφισθείσα ελληνοαμερικανική «Τεχνική Συμφωνία», θα δικάζονται στην Τουρκία. Σε περίπτωση αντίστοιχων αδικημάτων στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί θα δικάζονται στις… ΗΠΑ!

Η τουρκική εμμονή στην ικανοποίηση του αιτήματος αυτού εξίσου με τη ροή χρημάτων και την ανάληψη της διοίκησης των στρατευμάτων στο Β. Ιράκ, οφείλεται, σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές, «σε μια προσπάθεια ωραιοποίησης της συμφωνίας και κατευνασμού της τουρκικής κοινής γνώμης. Μην ξεχνάτε, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ότι το 78% των Τούρκων αντιτίθενται στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην Ουάσιγκτον για το θέμα αυτό - μόνο το 6,5% απαντάει θετικά».

Προπαγάνδα

Στο πλαίσιο αυτό ο τουρκικός μηχανισμός προπαγάνδας μεγιστοποίησε τη σημασία των αιτημάτων αυτών, ενώ ο Τούρκος επικεφαλής της επιτροπής διαπραγματεύσεων πρέσβης κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι ήταν ανυποχώρητος, με αποτέλεσμα η Αμερικανίδα ομόλογός του κ. Marisa Lino να ζητήσει την αντικατάστασή του! Τελικά οι ΗΠΑ φαίνεται ότι υποχώρησαν στο θέμα της ετεροδικίας και των χρημάτων καθώς ήθελαν, πάση θυσία, την άδεια διέλευσης. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου υπέγραψαν το τρίμηνης διάρκειας «Μνημόνιο Κατανόησης» (MOU) και η Άγκυρα το αξιοποίησε επικοινωνιακά - έστω και χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ακριβή διατύπωση του άρθρου!

Πιάνουν από σήμερα δουλειά

Σήμερα αναμένονται στην Τουρκία οι πρώτες συγκροτημένες μονάδες των ΗΠΑ που θα αναλάβουν τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων αεροδρομίων και των δύο λιμανιών. Συνολικά για τα έργα αυτά το MOU προβλέπει την άφιξη 3.500-4.000 στρατιωτικών που θα πιάσουν δουλειά μετά τις 18 Φεβρουαρίου.

Το Μνημόνιο Κατανόησης προβλέπει ακόμα ότι οι Τούρκοι πολίτες που θα υποστούν ζημιές από τους Αμερικανούς θα αποζημιωθούν, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τα έργα καθώς και οι υπηρεσίες και το προσωπικό θα εξασφαλισθούν κυρίως από την Τουρκία, τα έργα θα γίνουν δωρεάν, ενώ για όσα μέσα… αντικατασταθούν με σύγχρονα, θα… δοθεί αποζημίωση!

Πέραν αυτών, άλλη συμφωνία προβλέπει την εκταμίευση άμεσα 4,5 δισ. δολαρίων και τη διάθεση άλλων 9,5 δισ. δολ. ως δάνεια ή εγγυήσεις δανείων. Επίσης έχουν γίνει συζητήσεις για απομείωση του στρατιωτικού χρέους κατά 7 δισ. δολ. και για διάθεση - μετά τις επιχειρήσεις - πολεμικού υλικού. Για όλα αυτά υπάρχουν, μάλλον, γραπτές εγγυήσεις.

Από την πλευρά της η Άγκυρα διέθεσε την άδεια μεταστάθμευσης 270 μαχητικών αεροσκαφών καθώς και διέλευσης «τράνζιτ» 38.000 στρατιωτών για το Βόρειο Ιράκ. Δίνονται επίσης 6 βάσεις (Ιντζιρλίκ, Ντιγιαμπακίρ, Μπάτμαν, Αφιόν, Τσορλού και Σαμπιχά Γκιοκτσέν), τα λιμάνια Μερσίνας και Αλεξανδρέττας (Ισκέντερουν) και τη μονάδα εφοδιασμού Σιλόπι. Θα εξυπηρετούνται επίσης με διελεύσεις κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2. Εννέα στρατιωτικούς όρους έχουν θέσει οι Τούρκοι και για την εισβολή δυνάμεών τους στο Βόρειο Ιράκ (έγραψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ»).