"Ta Nea" Newspaper

Search

Go
Show

Ελλάδα :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( τεστ συνοχής για πασοκ - ν.δ. το ασυμβίβαστο :: 11-02-2003) 

Τεστ συνοχής για ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. το ασυμβίβαστο

ΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πονοκέφαλο δημιουργούν στην κυβέρνηση οι αντιδράσεις για το ασυμβίβαστο,που θα μπορούσαν νά δώσουν αφορμή για «ανίερες συμμαχίες» εντός του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και στη Ν.Δ. όλα δείχνουν ότι η κόντρα Παυλόπουλου - Βαρβιτσιώτη θα έχει συνέχεια…

Η σημερινή συζήτηση για το ασυμβίβαστο στη Βουλή δοκιμάζει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ-το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ έχουν από καιρό διαφωνήσει με το νομοσχέδιο και έχουν ξεπεράσει αυτό τον σκόπελο… Για το μεν κυβερνών κόμμα, γιατί ήδη έχουν εκδηλωθεί μεγάλες διαφωνίες βουλευτών με την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών. Και για την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί ανέκρουσε πρύμνα από τη «γραμμή Βαρβιτσιώτη» υπερψήφισης του ανάλογου άρθρου, η οποία πλέον ξεπεράστηκε, λόγω της «σκληρής θέσης» που επέλεξε η Ρηγίλλης απέναντι στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, το ασυμβίβαστο της βουλευτικής ιδιότητας με την επαγγελματική δραστηριότητα, που προκαλεί τριγμούς στην ήδη «εύθραυστη» Βουλή, τείνει να διαμορφώσει, κυρίως στο κυβερνών κόμμα, ένα νέο εσωκομματικό τοπίο. Το παλαιό δίπολο «εκσυγχρονιστές - εσωκομματική αντιπολίτευση» φαινεται να ξεπερνιέται και με αφορμη τη διαφωνία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το ασυμβίβαστο διαμορφωνεται μια νεα ομάδα «ανταρτών» η οποία θα μπορουσε να προκαλεσει σοβαρούς πονοκεφάλους στην κυβέρνηση

Διαφοροποιήσεις

Ετσι μια σειρά από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ανεξαρτήτως προέλευσης και συμπαθειών τους προς την ηγεσία, ή προς τους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται πλέον αποφασισμένοι να διαφοροποιούνται στη Βουλή, ακόμα και να καταψηφίζουν νομοσχέδια. Οι κ.κ. Φ. Ιωαννίδης, Ε. Δαμιανάκης, Γ. Ζαφειρόπουλος - και οι τρεις με πολύ καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη - μπλόκαραν μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την καταπολέμηση του εγκλήματος (συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας), αναγκάζοντας την κυβέρνηση να το αποσύρει προσωρινά και να καθυστερήσει στη σχετική συζήτηση στην επιτροπή και στην Ολομέλεια. Ανάλογη ήταν και η στάση άλλων βουλευτών - Θ. Πάγκαλος, Π. Κρητικός, Γ. Καψής, Στ. Παπαθεμελής, κ.ά. - όταν μπλόκαραν για λίγες μέρες τη συμφωνία περί ετεροδικίας Ελλάδας - ΗΠΑ, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν δεσμευθεί στην άμεση προώθησή της.

Οι αντάρτες αποκτουν μεγαλυτερο βαρος εαν συνδυαστουν με τις αντιθετες φωνες για το θεμα του ασυμβιβαστου μεσα στην κοινοβουλευτικη ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το τεστ βάζει σε πρώτη γραμμή και επί σκηνής πολλούς βουλευτές -του ΠΑΣΟΚ -οι οποίοι δεν εχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τη στάση θα κρατήσουν. Ετσι αναμένεται με ενδιαφέρον τι θα κάνουν οι κ.κ. Δ. Κρεμαστινός, Δ. Λιντζέρης, Δ. Γκούσκος, Ε. Δαμιανάκης (εισηγητής της πλειοψηφίας), Π. Κρητικός, Θ. Κοτσώνης, Στ. Παπαθεμελής, Στ. Μπένος(υφυπουργός Εσωτερικών). Και στη Ν.Δ. όλα δείχνουν ότι η κόντρα Παυλόπουλου - Βαρβιτσιώτη θα έχει συνέχεια. Ωστοσο η αξιωματική αντιπολίτευση αναμενεται να επιλέξει την αποχώρηση από τη Βουλή μετά την ψήφιση επί της αρχής του ασυμβίβαστου γεγονός που θα τις επιτρεψει να… ξεπεράσει τα εσωκομματικά της προβλήματα.