Εφημερίδα "Τα Νέα"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Κόσμος :: Ανεπτυγμένη είδηση-λόγος

( εννέα όρους βάζουν οι τούρκοι στις ηπα :: 11-02-2003) 

Εννέα όρους βάζουν οι Τούρκοι στις ΗΠΑ

ΦΡΑΓΚΩ ΚΑΡΑΟΓΛΑΝ

Χθες άρχισαν να καταφθάνουν στην Τουρκία οι τέσσερις χιλιάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι πρόκειται να επιβλέψουν τα έργα υποδομής που θα εκτελεστούν σε έξι βάσεις της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και τα λιμάνια της Μερσίνας και της Ισκέντερουν. Το σχετικό αμερικανοτουρκικό μνημόνιο υπεγράφη το βράδυ του Σαββάτου (8/2). Αλλά τα πράγματα δεν προχωρούν απρόσκοπτα.

Αν και έχει διανυθεί σημαντική απόσταση στις αμερικανοτουρκικές συνομιλίες στρατιωτικού, αλλά, κυρίως, οικονομικού περιεχομένου όσον αφορά την επιχείρηση κατά του Ιράκ, ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες «μείζον ζήτημα» για την τουρκική πλευρά: το θέμα της διοίκησης των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Βόρειο Ιράκ.

Στο Βόρειο Ιράκ βρίσκονται ήδη τουρκικές δυνάμεις και πρόκειται να ενισχυθούν με την αποστολή νέων με τη συναίνεση των ΗΠΑ, οι οποίες αποδέχθηκαν τις αιτιάσεις της Άγκυρας περί «διαφύλαξης της ασφάλειας των τουρκικών συνόρων και της εμπόδισης του κύματος προσφύγων που θα θελήσουν - όπως είχε συμβεί στον Πόλεμο του Κόλπου - να περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία». Οι Αμερικανοί αρμόδιοι ζήτησαν, όμως, να ανατεθεί σ' αυτούς η διοίκηση και των τουρκικών στρατευμάτων που θα βρίσκονται στο Ιράκ, πράγμα στο οποίο αντιτάχθηκε σφοδρά το τουρκικό Επιτελείο, το οποίο έθεσε χθες στις ΗΠΑ εννέα όρους.

Οι εννέα όροι που έθεσε η Τουρκία είναι οι εξής: (1) Η Τουρκία θα μπει στο Βόρειο Ιράκ, όποτε θεωρήσει ότι είναι αναγκαίο, με τις δικές της δυνάμεις. (2) Καθήκον των αμερικανικών δυνάμεων θα είναι μόνο ο συντονισμός των επιχειρήσεων. (3) Οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορούν να δράσουν ανεξάρτητα στο Βόρειο Ιράκ. (4) Οι ΗΠΑ θα στρατοπεδεύσουν νότια του 36ου Παράλληλου και θα ελέγχουν τη Μοσούλη και το Κιρκούκ. (5) Η Άγκυρα θα ελέγχει τον εξοπλισμό των κουρδικών μονάδων από τις ΗΠΑ. (6) Οι τουρκικές δυνάμεις θα προβαίνουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ στην περιοχή. (7) Η διοίκηση των τουρκικών δυνάμεων θα ανήκει στον στρατηγό Φεβζί Τούρκερι. (8) Θα δημιουργηθεί κοινό αμερικανοτουρκικό στρατηγείο στο Ντιάρμπακιρ και (9) Στο αμερικανικό κέντρο επιχειρήσεων στο Κατάρ θα υπηρετεί και ένας Τούρκος στρατηγός.

Σε περίπτωση που η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει, στις 18 Φεβρουαρίου, τη χορήγηση άδειας χρησιμοποίησης του τουρκικού εδάφους ως ορμητηρίου στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράκ, οι ΗΠΑ θα είναι δυσκολότερο να πειστούν στο θέμα της διοίκησης φρονεί ο τουρκικός στρατός, γι' αυτό επιβάλλεται να βρεθεί η «χρυσή τομή» εντός αυτής της εβδομάδας.